Στις ΗΠΑ 14 στρατιώτες απολύθηκαν από το Fort Hood για εκτεταμένη βία και σεξουαλική παρενόχληση. Πρόκειται για ενέργειες στο πλαίσιο μίας ανεξάρτητης έρευνας μετά τη δολοφονία της στρατιωτικού Vanessa Guillen, από άνδρα συνάδελφό της την περασμένη Άνοιξη.

Ο στρατός των ΗΠΑ διακατέχεται από μία τοξική κουλτούρα που πυροδοτεί τη σεξουαλική παρενόχληση, συμπεραίνει η έρευνα. Σύμφωνα με την ίδια, όλες οι προσπάθειες για να προστατευτούν οι γυναίκες στρατιωτικοί από τους άνδρες συναδέλφους τους έχουν, μέχρι σήμερα, αποτύχει.

Όπως αποκαλύπτει το foxnews.com σήμερα, Τρίτη (08.12.2020), 14 αξιωματικοί και στρατιώτες στο Fort Hood απολύθηκαν ή τέθηκαν σε αναστολή. Παράλληλα, η στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε αρκετές αλλαγές μετά την ανεξάρτητη έρευνα που αποκάλυψε σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς.

Οι εξελίξεις στο αμερικανικό στράτευμα δρομολογήθηκαν μετά τον θάνατο της Vanessa Guillen, της 20χρονης στρατιωτικού, η οποία είχε εξαφανιστεί αφότου αποκάλυψε στην οικογένειά της ότι είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από λοχία και πως δεν ένιωθε ασφαλής!

Η Vanessa Guillen (πάνω φωτογραφία από την κηδεία της – Reuters) εξαφανίστηκε στις 22 Απριλίου από τη στρατιωτική βάση στο Καϊλίν του Τέξας, στην οποία υπηρετούσε. Αργότερα, εντοπίστηκαν τα οστά της σε χωράφι, όπου στις 19 Ιουνίου είχε βρεθεί και το πτώμα του 24χρονου στρατιώτη Γκρέγκορι Μοράλες.

Μέσα σε ένα χρόνο, 25 στρατιώτες στο Fort Hood πέθαναν όταν αυτοκτόνησαν ή δολοφονήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου της Guillen.

Ο φερόμενος ως δολοφόνος, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του και τη σεξουαλική επίθεση στην 20χρονη, στρατιώτης Aaron Robinson, αυτοκτόνησε λίγο αργότερα.

Μία ανεξάρτητη επιτροπή πήρε συνέντευξη από 647 στρατιώτες του Fort Hood, 503 εκ των οποίων ήταν γυναίκες και αποκάλυψαν ένα “ανεκτικό περιβάλλον για σεξουαλική επίθεση”.

Συνολικά, καταγράφηκαν 217 αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση, και πολλές γυναίκες οπλίτες δήλωσαν ότι φοβούνται τα αντίποινα ή ότι σιωπούν για να μην απειληθεί η καριέρα τους στο στρατό.

“Η διοίκηση του Fort Hood ήξερε ή έπρεπε να γνωρίζει τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες στρατιώτες”, υπογραμμίζει η έκθεση της επιτροπής.

Ο στρατός συνέστησε μια Ομάδα Ειδικής Δράσης για την εφαρμογή των προτάσεων της ανεξάρτητης επιτροπής που ερεύνησε τα γεγονότα στο Fort Hood. Επίσης, ανακοινώθηκε μια νέα πολιτική που θα εστιάζει στις πρώτες 48 ώρες αφότου ένας στρατιώτης προβεί σε καταγγελία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr