Ρήξη στο ΝΑΤΟ. Την ώρα που ο τουρκόφιλος Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ παίζει τα δικά του παιχνίδια, λέγοντας τα κράτη μέλη της Συμμαχίας να υποστηρίξουν την κυβέρνηση των ανδρεικέλων της Τρίπολης, και μιλώντας για “ανησυχητική ρωσική παρέμβαση στην Λιβύη”, Πούτιν και Μακρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη Λιβύη αλλά και ευρύτερα, αφού ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο από τη Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ!

Ο τουρκόφιλος Στόλτενμπεργκ μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι το «ΝΑΤΟ» (σ.σ. πιθανότατα αυτό που έχει στο μυαλό του) “ανησυχεί για την αυξανόμενη ρωσική παρέμβαση στην Λιβύη”, βγάζοντας το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι «όλοι οι σύμμαχοι έχουν συμφωνήσει ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να υποστηρίζει τον Χαλίφα Χαφτάρ και να μείνουν πιστοί στην Τρίπολη και στο ανδρείκελο των Τούρκων, Σάρατζ»!

Τώρα βέβαια υπάρχει και το θέμα ποιος ακούει αυτόν το »γραφικό» τύπο από τη Νορβηγία τον οποίο έχουν ξεχάσει στην καρέκλα του Γ.Γ.

Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για την Λιβύη στο βαθμό που ενδιαφέρεται ο πιστός αυτός οπαδός του Ερντογάν και η Γαλλία κρατά σταθερά αποστάσεις, με τον Μακρόν να μιλά για «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ, αφού ο Στόλτενμπεργκ δείχνει να αγωνιά για το ρόλο της Ρωσίας στην Λιβύη, αλλά αδιαφόρησε πλήρως για τον εγκλωβισμό της Γαλλικής φρεγάτας από τους φίλους του, τους Τούρκους, κάτι που έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό του Γάλλου προέδρου.

Είναι άγνωστο εάν σε «όλους» τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ο τουρκόφιλος Γ.Γ. εννοεί και την Ελλάδα, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «είναι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε» με τη Ρωσία σε έναν ορισμένο αριθμό θεμάτων, όπως η κρίση στη Λιβύη, έγινε σήμερα γνωστό από το περιβάλλον του στο τέλος της σχεδόν δίωρης συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος είναι βέβαιος ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τη Ρωσία σε έναν αριθμό θεμάτων», σύμφωνα με την πηγή αυτή, που επικαλέστηκε στη συνέχεια συγκεκριμένα τη Λιβύη όπου, όπως ανέφερε, η Γαλλία και η Ρωσία μοιράζονται ένα «κοινό συμφέρον που είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και η επανένωση των θεσμών της».

Αυτή η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο αρχηγών κρατών είχε στόχο να «δώσει συνέχεια σε αυτό που ονομάζουμε ατζέντα του Μπρεγκανσόν» από το όνομα της θερινής κατοικίας του Γάλλου προέδρου, όπου ο Μακρόν είχε δεχτεί τον Πούτιν τον Αύγουστο του 2019, έχοντας την ευκαιρία να ξεκινήσει μια αναμόρφωση των Γαλλο-ρωσικών σχέσεων.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την προσήλωσή του σε αυτό τον διάλογο, του οποίου η συνάφεια ενισχύεται μόνο από την επιτάχυνση της ανασύνθεσης των παγκόσμιων ισορροπιών η οποία συνδέεται με την πανδημία και από την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα από τη συνομιλία αυτή, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον πρόεδρο Μακρόν: «Γνωρίζω το πνεύμα που σε διακατέχει για την οργάνωση μιας κοινής εργασίας σε σχέση με πολλά από αυτά τα θέματα. Θα υποστηρίξουμε τις προτάσεις σου με κάθε δυνατό τρόπο».

Οι δύο άνδρες μίλησαν για τη σύγκρουση στη Λιβύη. Ο Μακρόν εξέφρασε «όλες τις ανησυχίες που του προκαλεί η ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας» υπέρ της μιας πλευράς των εμπολέμων, της κυβέρνησης του Φάγιεζ αλ-Σάρατζ (GNA), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, «και επίσης αναφέρθηκε στις ξένες παρεμβάσεις στον (στρατάρχη Χαλίφα) Χάφταρ (την άλλη πλευρά των εμπολέμων) και τη δύναμη Βάγκνερ, μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων, προσκείμενων στον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με πηγή του περιβάλλοντος του προέδρου».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε ότι «θα εργαστούμε μαζί για την εκεχειρία στη βάση της παρούσας στρατιωτικής κατάστασης». Οι δύο άνδρες κάλεσαν σε εκεχειρία στη Λιβύη και επιστροφή στο διάλογο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο μετά τη συνομιλία των δύο ηγετών.

Το Παρίσι τάσσεται υπέρ ανάπτυξης της ευρωπαϊκής συνεργασίας από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο δήλωση του Γάλλου προέδρου κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

«Η κρίση την οποία περνάμε και οι άλλες περιφερειακές κρίσεις δείχνουν τη σημασία του ευρωπαϊκού χώρου με την ευρεία έννοια αυτής της λέξης, από τη Λισαβόνα έως το Βλαδιβοστόκ», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε «αυτός είναι ένας πραγματικός χώρος συνεργασίας και ειρήνης. Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία αυτού του χώρου και των προκλήσεων οι οποίες βρίσκονται ενώπιον μας».

To Ελιζέ είχε ανακοινώσει την Τετάρτη, ότι οι δύο πρόεδροι επρόκειτο να συζητήσουν για θέματα ασφαλείας, ανάμεσά τους η Ουκρανία, η Λιβύη και το Ιράν. «Υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόοδο στη ατζέντα των κρίσεων, για την Ουκρανία ειδικότερα», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Μακρόν έχει καλέσει την Ευρώπη να επανεξετάσει τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι μια πολιτική περιφρόνησης προς τη Μόσχα των τελευταίων ετών απέτυχε.

Ο Γάλλος πρόεδρος δέχτηκε πρόσκληση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταβεί προσεχώς, πιθανόν πριν από το τέλος του έτους στη Ρωσία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο προέδρων.

Ο Ρώσος πρόεδρος «προσκάλεσε» τον Γάλλο πρόεδρο ο οποίος «αποδέχτηκε», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία, χωρίς να δώσει ημερομηνία. Η επίσκεψη θα μπορεί κατά τα φαινόμενα να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών μηνών, πριν από το τέλος της χρονιάς αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κρίση της Covid-19, πρόσθεσε.

Το Ελιζέ διευκρίνισε ότι η πρόσκληση έγινε από τον Πούτιν επί τη ευκαιρία της κατ΄ιδίαν τηλεδιάσκεψης, «μιας σε βάθος και ουσιαστικής συνομιλίας» και ότι η επίσκεψη δεν θα έχει επετειακή διάσταση, καθώς η Ρωσία γιόρτασε πρόσφατα την 75η επέτειο της νίκης επί των Ναζί.

Πηγή: europost.gr