Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός της Γαλλίας, προτίμησε την τοπική αυτοδιοίκηση κι έτσι θα πάρει τη θέση του στον δήμο της Χάβρης, αφήνοντας τον προεδρικό θώκο με τη σύμφωνη γνώμη του Εμανουέλ Μακρόν… Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από τετ α τετ που είχαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος Πρόεδρος κι ο Αρχηγός της Κυβέρνησης. Υστερα από εβδομάδες διαβουλεύσεων για τον καθορισμό του «νέου δρόμου» για το τέλος της πενταετούς θητείας, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε τελικά. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Εντουάρ Φιλίπ στο Ελιζέ , οι δύο άνδρες συμφώνησαν να τερματίσουν τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και να παραιτηθούν από ολόκληρη την κυβέρνηση.

Η απόφαση, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου που εξεδόθη από τη γαλλική προεδρεία αναφέρει: Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διασφαλίζει, με τα μέλη της κυβέρνησης, τη μεταχείριση των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι το διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Με άλλα λόγια, ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει να καταστρώσει τα πλάνα του κι εντός του Σαββατοκύριακου να σχηματίσει μια νέα ομάδα. Ιδανικά, ο Μακρόν θα ήθελε να έχει νέους επικεφαλής μέχρι την Τετάρτη 8 Ιουλίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνέλθει το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Την περασμένη εβδομάδα, έγινε γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός αναδείχθηκε νικητής στην πόλη της Χάβρης κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών της χώρας, κερδίζοντας το 58,8% των ψήφων.

Πηγή: europost.gr