Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ, προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής για τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας.

Τη δημιουργία επιτροπής ειδικών για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Αγκίλα Σαλέχ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Sputnik.

Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Λιβύη και τις κατ’ ιδίαν επαφές που είχαν, ο Λίβυος αξιωματούχος επισήμανε τα εξής:

«Μιλήσαμε γι’ αυτά (θαλάσσιες ζώνες), αλλά αποφασίσαμε πρώτα να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από Λίβυους ειδικούς, οι οποίοι θα μας στείλουν τις προτάσεις τους, θα αξιολογήσουν τα συμφέροντά μας, τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των υπόλοιπων εμπλεκομένων πλευρών, και τελικά θα θέσουν το ζήτημα στο νομοθετικό σώμα. Θα αποφασιστεί πώς και υπό ποια μορφή, θα υιοθετηθούν αυτές οι συμφωνίες».

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη επιτροπή θα συγκροτηθεί αμέσως μόλις επιστρέψει στη Λιβύη. Άλλωστε, ο ίδιος βρίσκεται στη Ρωσία, όπου είχε επαφές με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Στη συνέχεια, ο Σαλέχ θα επισκεφτεί τη Γενεύη στην Ελβετία, με πιθανούς ενδιάμεσους προορισμούς τη Ρώμη και το Αλγέρι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον Σαλέχ.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι υπήρξε συμφωνία για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, και όχι στη βάση του «παράνομου», όπως το χαρακτήρισε, μνημονίου μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.

«Συζητήσαμε για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010».

Τόσο η Αθήνα όσο και η κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης έχουν απορρίψει τη συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης (σ.σ. με την κυβέρνηση δυτικής Λιβύης), την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως παράνομη και αντίθετη προς το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο.

Μάλιστα, η ελληνική διπλωματία υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δη της Κρήτης.

Αυτή τη στιγμή, η ανατολική Λιβύη κυβερνάται από το Κοινοβούλιο, το οποίο στηρίζεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ η δυτική Λιβύη ελέγχεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Από τον Απρίλιο του 2019, οι δυνάμεις του LNA έχουν ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, de facto έδρας της GNA. Τις τελευταίες εβδομάδες, βέβαια, δυνάμεις πιστές στην GNA, η οποία έχει τη στήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ, έχουν καταγάγει σημαντικές νίκες έναντι του LNA.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει ναυτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή και ελληνικής φρεγάτας, με στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου τον περασμένο Ιανουάριο.

Πηγή: europost.gr