Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το ταξίδι των Ταλιμπάν στη Μόσχα, όπου συναντήθηκαν με εκπροσώπους 10 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν.

Η Ρωσία φιλοξένησε τους Ταλιμπάν για συνομιλίες στη Ρωσική πρωτεύουσα, επιδιώκοντας να εδραιώσει την επιρροή της στην περιοχή και να πιέσει για δράση κατά των μαχητών της Daesh, που, όπως λέει, έχουν συγκεντρωθεί στο ασταθές Αφγανιστάν.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι μαζί με την Κίνα θέλει να κάνει κουμάντο στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία νέων τρομοκρατικών πυρήνων, με τον Ρώσο Πρόεδρο να προειδοποιεί για την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Ρωσικές Ειδικές Υπηρεσίες «βρίσκονται σε επαφή» με τις αρχές του Αφγανιστάν, ενώ η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να εργάζονται ενεργά για την «καθιέρωση διαλόγου», διαμήνυσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ηγέτης της Ρωσίας κάλεσε ακόμα τη Διεθνή Κοινότητα να δώσει οικονομική στήριξη στο Αφγανιστάν και να «ξεπαγώσει» τα χρηματοοικονομικά του περιουσιακά στοιχεία, «καθώς η σταθερότητά του είναι προς το συμφέρον όλων των γειτόνων του».

Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους, είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύουν να απελευθερώσουν δισεκατομμύρια σε αφγανικό χρυσό, επενδύσεις και αποθέματα ξένου συναλλάγματος που είναι κατατεθειμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα οποία «πάγωσαν» μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr