Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, αποκάλυψαν ανώτατα στελέχη του Κρεμλίνου.

Η προετοιμασία για μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών έχει ήδη ξεκινήσει, όπως δήλωσε την Κυριακή ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ στο τηλεοπτικό κανάλι Russia 1. Ο ανώτερος διπλωμάτης είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε διατυπώσει κάποιους ατυχής ισχυρισμούς σχετικά με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αισθάνεται την ανάγκη να «εξηγήσει λεπτομερώς τι πραγματικά συμβαίνει». Την ίδια στιγμή, μεγάλα Αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών.

Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν είχαν μία παραγωγική συνάντηση, αλλά οποιαδήποτε βελτίωση στις Ρωσοαμερικανικές σχέσεις είναι μία μακροχρόνια διαδικασία, λέει το Κρεμλίνο. «Χρειάζεται ενδελεχής προετοιμασία για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση και αυτό κάνουμε», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα την εβδομάδα που μας πέρασε, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο ο Πούτιν να συναντήσει τον Μπάιντεν στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, είπε ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. «Είναι δυνατόν να γίνει αυτή η συνάντηση και πριν την Πρωτοχρονιά; Ναι, είναι», είπε ο Πεσκόφ στο κανάλι 1 της Ρωσίας την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να συμβεί και αργότερα», καθώς αυτό τελικά θα εξαρτηθεί από τα προγράμματα εργασίας και των δύο ηγετών.

Η Ουάσιγκτον δεν ανέφερε κανένα χρονοδιάγραμμα για τη συνάντηση στην τελευταία επίσημη ενημέρωση. Την Πέμπτη, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο ο Μπάιντεν να συνομιλήσει με τον Πούτιν «σε κάποια στιγμή στο μέλλον», αλλά είπε ότι δεν έχει συγκεκριμένες ανακοινώσεις σχετικά με επαφή μεταξύ των δύο ηγετών.

Η πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών
Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν συναντήθηκαν στην Γενεύη τον Ιούνιο, που ήταν και η πρώτη τους συνάντηση μετά την ορκωμοσία του προέδρου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Οι δύο πρόεδροι ενέκριναν κοινή δήλωση για τη στρατηγική σταθερότητα και συμφώνησαν στην επιστροφή των πρεσβευτών τους στις διαβουλεύσεις για το μέλλον της Συνθήκης για τη μείωση των στρατηγικών όπλων (START III).

Έκαναν επίσης κάποια συμπληρωματικά σχόλια ο ένας για τον άλλον. Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Μπάιντεν «επαγγελματία», προσθέτοντας ότι η αρνητική του εικόνα στα μέσα ενημέρωσης «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Ο Μπάιντεν, με τη σειρά του, είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μια «πραγματική προοπτική για σημαντική βελτίωση των σχέσεων» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν.

Ωστόσο, οι Ρωσοαμερικανικές σχέσεις δεν έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά τη σύνοδο της Γενεύης. Αντίθετα, κάποιοι και στα δύο στρατόπεδα φαίνεται ότι παρασύρονται από τις παρανοϊκές ενέργειες του Ουκρανού Ζελένσκι, ο οποίος πλέον και με την στρατιωτική στήριξη του Ερντογάν, θέλει να μετατρέψει την Ευρώπη σε εφαλτήριο ενός παγκοσμίου πολέμου, που αυτή τη φορά θα είναι πυρηνικός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr