«Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;» – Οι δραματικές ώρες της οικογένειας που καταγγέλλει ιατρικές αμέλειες
Προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Εφετών Πατρών προκειμένου να διερευνηθούν οι θάνατοι των τριών κοριτσιών της οικογένειας του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Οι ιατρικοί φάκελοι των παιδιών θα εξεταστούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να μην μείνει κάποια «σκιά» στην υπόθεση.

Και οι τρεις κορούλες της χαροκαμένης οικογένειας άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε τρία χρόνια, με τελευταία την 9χρονη Τζωρτζίνα (είχαν χάσει την έξι μηνών Ίριδα προ διετίας και τρία χρόνια πριν την 3,5 ετών Μαλένα) γεγονός που έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Σημειώνεται ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων της 9χρονης.

Η οικογένεια υποστηρίζει ότι υπάρχουν ιατρικές αμέλειες, ενώ υπενθυμίζεται ότι στον θάνατο του πρώτου παιδιού, της 3χρονης Μαλένας, στράφηκε νομικά εναντίον των ιατροδικαστών.

«Το παιδί είχε μια άψογη εικόνα»

Η εκπομπή Live news έφερε στο «φως» τα όσα περιέγραψαν οι γονείς για τον θάνατο του πρώτου παιδιού τους: «Τον Μάρτιο του 2019 η κόρη μας διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μάς παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μάς ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Την όγδοη ημέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί όλες αυτές τις μέρες της νοσηλείας είχε μια άψογη εικόνα. Έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε “σχολείο” μέσα στην κλινική, έκανε όλες τις δραστηριότητες με τους εθελοντές και προς απορία όλων, ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση» συνέχισε ο πατέρας της.

Μετά τη χημειοθεραπεία, οι γιατροί είπαν στους γονείς ότι το κοριτσάκι ανταποκρίθηκε στη θεραπεία ωστόσο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας άλλαξαν όλα: «Την ένατη ημέρα πάλι ξύπνησε και όλα ήταν φυσιολογικά. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δεν θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφτασα σε 14 λεπτά» περιέγραψε ο πατέρας της.

«Η γιατρός κοιτούσε τη Μαλένα με απορία και αδράνεια»
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, μητέρα των τριών παιδιών, η οποία είναι νοσηλεύτρια περιέγραψε τις δραματικές στιγμές: «Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι εγώ έμεινα δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με τη μικρούλα, γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα: “Μαλένα, Μαλένα”, πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών» λέει και προσθέτει «ότι το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι της στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε».

Η μητέρα καταγγέλλει ότι: «Η γιατρός κοιτούσε τη Μαλένα με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω: “Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;”. Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν τη ΜΕΘ του “Αγλαΐα Κυριακού” για να πάρουν οδηγίες».

Τελικά το παιδί κατέληξε με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια.

«Μετά από 10 λεπτά, έφτασαν οι γιατροί της ΜΕΘ και με έβγαλαν από το δωμάτιο. Μέχρι να έρθουν οι γιατροί, ήδη είχαν καταφθάσει ο σύζυγος και οι συγγενείς μας. Μετά από 20 λεπτά βγήκε ο γιατρός της ΜΕΘ και μας ανακοίνωσε ότι το παιδί δεν δείχνει σημάδια επαναφοράς και ότι θα προσπαθήσει άλλα 25 λεπτά, όπως και έκανε. Στις 18:05 μας ανακοίνωσε τον θάνατο της» περιέγραψε η μητέρα.

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος της μικρής οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να προχωρούν σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και το δεύτερο παιδί, η 7 μηνών Ίριδα, διαγνώστηκε αρχικά με αγενεσία φλεβόκομβου, μια βλάβη στην καρδιά, που σύμφωνα με τους γιατρούς θα της είχε στοιχήσει τη ζωή από τα πρώτα λεπτά.

Πηγή: europost.gr