Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 60.000 σήμερα ή αύριο, σύμφωνα με εκτιμήσες του καθηγητή φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής φαρμακολογίας πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αναμένει αποκλιμάκωση από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Χαρακτήρισε θετικό τον εντοπισμό 15.000 κρουσμάτων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσω των self test καθώς δεν θα κυκλοφορούν έξω και έτσι θα αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού παρότι το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικό.

Μίλησε επίσης για τα δύο φάρμακα κορωνοϊού που αναμένει το επόμενο διάστημα η Ελλάδα.

Το φάρμακο της Merk θα είναι άμεσα διαθέσιμο «είναι όμως αυτό που μας ενθουσιάζει λιγότερο γιατί η αποτελεσματικότητά του είναι μεν θετική αλλά μόνο γύρω στο 30%», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι πραγματικά εντυπωσιακή, στο 90% είναι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Pfizer που αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τον Μάρτιο.

Η λήψη του φαρμάκου αυτού γίνεται από το στόμα με την εκδήλωση συμπτωμάτων, ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο σπίτι του και οι 9 στους 10 γλιτώνουν τη σοβαρή νόσηση που οδηγεί στο νοσοκομείο.

Πηγή: europost.gr