«Ρωσικά μαχητικά σφυρίζουν πάνω από τα κεφάλια μας.Ο θυμωμένος ήχος των κανονιών σε ξεκουφαίνει. Το πλήρωμά μας ετοιμάζει τους πυραύλους Viper για εκτόξευση. Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει για μικρότερες αφορμές»….

Πρόκειται για την δραματική διήγηση του Μάρκ Νίκολ, στρατιωτικού συντάκτη της Daily Mail, ο οποίος έχει «ενσωματωθεί» στην αποστολή του βρετανικού αντιτορπιλικού «Υπερασπιστής», στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο δέχθηκε προειδοποιητικές βολές από ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, όταν πέρασε κοντά στο νότιο άκρο της χερσονήσου της Κριμαίας, που έχει καταληφθεί από τη Ρωσία εδώ και επτά χρόνια.

Η ρωσική πλευρά ανέφερε ότι προχώρησε σε προειδοποιητικές βολές επειδή ο «Υπερασπιστής» πέρασε εντός των χωρικών υδάτων της Κριμαίας – παραβίασε τα θαλάσσια σύνορα κατά δύο ναυτικά μίλια. Ωστόσο, η Δύση δεν έχει αναγνωρίσει την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία – και με την έννοια αυτή, οι χώρες του ΝΑΤΟ θεωρούν τα νερά της περιοχής ουκρανικά και όχι ρωσικά. Άλλωστε, την Πέμπτη , ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε ως «απολύτως σωστή» την πορεία του «Υπερασπιστή» – και επανέλαβε ότι δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Ο Νίκολ διηγείται: Μόλις η ρωσική ακτοφυλακή άνοιξε πυρ, οι Βρετανοί ναύτες έσπευσαν αστραπιαία να φορέσουν τον προσωπικό τους αμυντικό εξοπλισμό, επειδή φοβήθηκαν ότι το αντιτορπιλικό θα μπορούσε να δεχθεί απευθείας χτύπημα – και όχι μόνον προειδοποιητικές βολές.

Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι το επεισόδιο διήρκεσε περίπου μία ώρα – και τονίζει ότι επρόκειτο για την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας μετά από τις δηλητηριάσεις στο Σαλισμπουρι, το 2018.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Ρωσία απάντησε στην παρουσία του «Υπερασπιστή» στα αμφισβητούμενα νερά της Κριμαίας καλώντας τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα, ενώ η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό για πρόκληση και παραβίαση των ρωσικών συνόρων.

Ωστόσο – όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Daily Mail – η βασίλισα Ελισάβετ απάντησε στέλνοντας τις «καλύτερες ευχές της για ένα ασφαλές ταξίδι» στο 240μελές πλήρωμα του βρετανικού αντιτορπιλίκού.

Ο Νίκολ περιγράφει τις δραματικές στιγμές στην γέφυρα του «Υπερασπιστή», με τον ίδιο να φορά την μπαλακλάβα που του έδωσε το πλήρωμα , βλέποντας τις λάμψεις από τις εκρήξεις των βομμβών στο πλάι του αντιτορπιλικού.

«Μας κυνηγά από κοντά ένα ζευγάρι σκαφών της ρωσικής ακτοφυλακής, ενώ κάθε δύο λεπτά, ρωσικά μαχητικά περνούν με τεράστιο θόρυβο χαμηλά, πάνω από τα κεφάλια μας», γράφει ο Νίκολ.«Ο εκκωφαντικός ήχος των υπερηχητικών τζετ που σε ξεκουφαίνει, είναι μία παράξενη, αλλά συναρπαστική εμπειρία. Στη συνέχεια, έρχεται η βρετανική απάντηση – καθώς οι πύραυλοι Sea Viper μπαίνουν σε κατάσταση ετοιμότητας».

Στη συνέχεια, μετά από τον δεύτερο γύρο προειδοποιητικών βολών από την ρωσική πλευρά, ο δημοσιογράφος ανακαλεί στην μνήμη του φωνές ναυτικών να αναφέρουν ότι δύο πύραυλοι είναι έτοιμοι για εκτόξευση – και αναρωτιέται αν έχουν ξεκινήσει πόλεμοι με πολύ λιγότερες αφορμές.

«Ημουν μέσα στο ελάχιστα φωτισμένο κέντρο επιχειρήσεων του Υπερασπιστή, όταν άκουστηκε στον ασύρματο η πρώτη ρωσική προειδοποίηση», συνεχίζει ο Νίκολ.« Δέλτα 36,(πρόκειται για τον κωδικό του βρετανικού σκάφους) , άλλαξε την πορεία σου».

Προσθέτει δε ότι στην αρχή , κανείς από τους 30 αξιωματικούς
που ήταν εκείνη την στιγμή μέσα στο κέντρο επιχειρήσεων, φάνηκε να ανησυχεί ή να δίνει το σήμα του συναγερμού. «Ωστόσο», προσθέτει, «καθώς η ώρα περνούσε, όλο και περισσότερα κόκκινα στίγματα (πρόκειται για εχθρικά σκάφη) άρχιζαν να εμφανίζονται στην οθόνη, πράγμα που αύξησε την ένταση».

«Ανέβηκα δύο καταστρώματα, από το χωρίς παράθυρα κέντρο επιχειρήσεων στην γέφυρα του πλοίου, από όπου είχα ανεμπόδιστη θέα της ήρεμης θάλασσας, σε ένα ζεστό πρωινό.Έβλεπα ακόμα και δελφίνια να κολυμπούν στο πλάι του σκάφους. Όλα έμοιαζαν καλά – αλλά ελάχιτα λεπτά αργότερα,η γκρίζα φιγούρα ενός σκάφους της ρωσικής ακτοφυλακής εμφανίστηκε στον ορίζοντα.

«Ρωτήστε για την πορεία τους», άκουσε έναν αξιωματικό να ζητά, καθώς παρατηρούσε με κυάλια το ρωσικό σκάφος.Τότε, από το κέντρο επιχειρήσεων ρωτούν «πόσα ρωσικά αεροσκάφη έχουμε αυτή τη στιγμή;».

«Κατά πάσα πιθανότητα, 14», απάντησε η αξιωματικός που είναι υπέυθυνη για την αεράμυνα του «Υπερασπιστή» – αυτό σήμαινε 14 υπερηχητικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων και κάποια SU-24, τα «καμάρια» της ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Μαρκ Νίκολ σημειώνει ότι «προφανώς» και άλλα πολεμικά απογειώνονταν εκείνη την ώρα από τις κοντινές ρωσικές βάσεις – για να συμπληρώσει ότι εκείνη τη στιγμή, ξανακούστηκε από τον ασύρματο η φωνή από την ρωσική ακτοφυλακή: Δέλτα 36, είμαστε η Ρωσική ακτοφυλακή, παρακαλώ αλλάξτε πορεία. Μείνετε μακριά από την θαλάσσια συνοριακή γραμμή, αλλάξτε πορεία. Οδηγείστε σε (ρωσικά) χωρικά ύδατα».

Στη συνέχεια, το βρετανικό αντιτορπιλικό και τα δύο ρωσικά παίζουν ένα «παιχνίδι» , με τα ρωσικά να επιχειρούν να σχηματίσουν «φράγμα» απέναντι στον «Υπερασπιστή», με το βρετανικό αντιτορπιλικό να επιταχύνει , δημιουργώντας μεγάλα κύματα που ταρακουνούν τα ρωσικά, προς μεγάλη ευχαρίστηση του Βρετανού κυβερνήτη, όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος.

«Τότε, η Ακτοφυλακή επανέρχεται, με ένα σαφώς απειλητικό μήνυμα: Αλλάξτε πορεία ή θα ανοίξουμε πυρ», καταγράφει ο Βρετανός δημοσσιογράφος της Daily Mail.«Μην περάσετε τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν θα φέρουμε ευθύνη για τις ζημιές που θα υποστείτε. Πραγματοποιούμε στρατιωτική άσκηση στην περιοχή».

Η βρετανική πλευρά είχε σκοπό να υποδηλώσει ότι έχει το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης στην περιοχή – κάτι που το πέτυχε, έστω και μπαίνοντας μόλις δύο ναυτικά μίλια εντός της περιοχής που η Ρωσία θεωρεί ότι της ανήκει, αφού πρόκειται για νερά της Κριμαίας, που ανήκε στην Ουκρανία ως το 2014, αλλά έκτοτε έχει καταληφθεί από τη Ρωσία του Πούτιν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr