Σκηνικό παγκοσμίου πολέμου διαδραματίζεται τις τελευταίες ημέρες στην Μαύρη Θάλασσα. Έπειτα από τα προειδοποιητικά πήρα εναντίον βρετανικού πλοίου, μία νέα ακόμα σοβαρότερη εμπλοκή, σημειώθηκε κατά την διάρκεια της Νατοϊκής άσκησης στην περιοχή!

Τα Ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα παρενόχλησαν επανειλημμένα την Ολλανδική φρεγάτα Evertsen μεταξύ περίπου 3.30 μ.μ. και 8.30 μ.μ. τοπική ώρα. Πέταξαν επικίνδυνα χαμηλά και κοντά, εκτελώντας επιθέσεις. Τα ρωσικά μαχητικά ήταν οπλισμένοι με βόμβες και τους λεγόμενους πυραύλους αέρος-επιφάνειας, με σκοπό να πλήξουν στόχο από τον αέρα. Κατά τις ώρες των Εικονικών επιθέσεων, υπήρξαν επίσης διαταραχές στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της Ολλανδικής φρεγάτας, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας. Είναι εμφανές από την φωτογραφία ότι τα ρωσικά μαχητικά έφτασαν κυριολεκτικά μία ανάσα από την ολλανδική φρεγάτα.

«Δικαίωμα χρήσης της θάλασσας»
Οι ρωσικές ενέργειες παραβίασαν το δικαίωμα στην ελεύθερη χρήση της θάλασσας. Επιπλέον, αντιβαίνουν στις αμοιβαίες συμφωνίες, όπως ορίζονται στη συνθήκη INCSEA. Η συμφωνία πρέπει να αποτρέπει μη ασφαλείς καταστάσεις στη θάλασσα, σύμφωνα με τους ολλανδούς.

Ο Καπετάνιος της φρεγάτας Evertsen, Τζορτζ Παστόρ δήλωσε: «Η Φρεγάτα έπλευσε στην ανοιχτή θάλασσα σε διεθνή ύδατα. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτές τις επιθετικές ενέργειες. Παρ ‘όλα αυτά, οι ψεύτικες επιθέσεις συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Ήταν ανεύθυνη και ανασφαλής συμπεριφορά στη θάλασσα.»

Η υπουργός άμυνας της Ολλανδίας, Ank Bijleveld-Schouten χαρακτηρίζει τις ρωσικές ενέργειες «ανεύθυνες». «Το Evertsen έχει κάθε δικαίωμα να πλεύσει εκεί. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το είδος επιθετικής δράσης, η οποία επίσης αυξάνει άσκοπα τον κίνδυνο ατυχημάτων. Οι Κάτω Χώρες θα απευθυνθούν στη Ρωσία σχετικά με αυτό.»

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr