Οι φήμες οργίαζαν γύρω από το όνομά του, ωστόσο ο Πολωνός αρχαιοκάπηλος που κατοικούσε εδώ και έξι χρόνια στην Αρεόπολη της Μάνης δεν είχε ποτέ πολλές κουβέντες με τους κατοίκους. Το μόνο που ήξεραν για τον 59χρονο πρώην κομάντος του πολωνικού στρατού, που είχε πολεμήσει στο πλευρό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν, ήταν η λατρεία του για την αρχαία Ελλάδα.

Πίσω, όμως, από αυτό κρυβόταν η παράνομη δραστηριότητά του για την οποία είχε γίνει μόνιμος κάτοικος Λακωνίας και για την οποία συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή από άνδρες του τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής, αφού στο σπίτι του διατηρούσε αρχαία αντικείμενα, τα οποία πωλούσε στο εξωτερικό μέσα από μία πλατφόρμα στο διαδίκτυο!

Η σύλληψη του 59χρονου πρώην στρατιωτικού σχεδιάστηκε με κάθε λεπτομέρεια από τoυς άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που είχαν διαπιστώσει ότι πουλούσε αρχαιότητες στο εξωτερικό μέσω λογαριασμού που είχε ανοίξει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα με το όνομα «Λεωνίδας» και τη διαχειριζόταν μια γυναίκα. Παράλληλα, το κλιμάκιο του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, που είχε αναλάβει την έρευνα για τη δράση του Πολωνού, διαπίστωσε ότι συχνά αναζητούσε αρχαιότητες, ενώ είχε στην κατοχή του και αρκετά αρχαία κινητά μνημεία.

Με ανιχνευτή
Κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Αρεόπολης διαπιστώθηκε ότι ο 59χρονος έκανε κατ’ εξακολούθηση παράνομες έρευνες, με ανιχνευτή μετάλλων, σε απόμερες περιοχές και έβαζε στο χέρι αρχαιότητες διάφορων ειδών και από διαφορετικές εποχές, τις οποίες δεν δήλωνε στις αρμόδιες Αρχές. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του ο 59χρονος είχε πάντα στο κάθισμα του συνοδηγού του αυτοκινήτου του ένα περίστροφο γεμάτο με σφαίρες.

Αφού τον συνέλαβαν, οι αστυνομικοί εντόπισαν στο σπίτι του ένα ντοσιέ, στο οποίο απεικονίζονταν 165 αρχαία αντικείμενα, που ερευνάται ακόμη αν έχουν ήδη πουληθεί σε συλλέκτες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Παράλληλα, κατασχέθηκαν μια βάση προϊστορικών χρόνων (2ης χιλιετίας π.Χ.), ένα τμήμα από σώμα αποθηκευτικού αγγείου και ένα τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου των ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων. Ακόμα βρέθηκαν ένας ανιχνευτής μετάλλου, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, άλλο ένα μαχαίρι και 378 φυσίγγια κρότου. Οι αρχαιότητες παραδόθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης για να χρονολογηθούν πλήρως και να εκτιμηθεί η αξία τους, ενώ ο Πολωνός οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr