Ο τσαμπουκάς των Τούρκων, στην προσπάθειά τους να προχωρήσουν σε προκλήσεις στην Ελληνική ΑΟΖ, δεν τους βγήκε τελικά σε καλό..!

Στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη φρεγάτα «Λήμνος» να πλησιάσει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έπαθαν στραπάτσο.

Από τη μια η έλλειψη ναυτοσύνης των Τούρκων και από την άλλη η εμπειρία του πληρώματος του Ελληνικού πολεμικού πλοίου είχε σαν αποτέλεσμα η νεότερη φρεγάτα των Τούρκων να βγει «εκτός μάχης» για αρκετό καιρό καθώς από τη σύγκρουσή της με τη Φ/Γ «Λήμνος» να πάθει σοβαρή ζημιά και να αποχωρήσει από την περιοχή με ρυμουλκό. Ενώ η φρεγάτα «Λήμνος» δεν έπαθε κάτι σοβαρό.

Για το τι ακριβώς έπαθε το τουρκικό πολεμικό εξηγεί ο δημοσιογράφος Νίκος Τριάντης.

-διαφ.-

Στην φωτογραφία, (επάνω), το ομοίωμα της φρεγάτας και στην κάτω φωτογραφία, το σημείο του άξονα της προπέλας ο οποίος στράβωσε μία από τις πολλαπλές βλάβες που υπέστη στην σύγκρουση της με την Ελληνική φρεγάτα Λήμνος.

Αυτό το χτύπημα και το στράβωμα δημιούργησε κενό στα μέσα στεγανοποίησης με αποτέλεσμα την είσοδο νερού στο κήτος της Τουρκικής φρεγάτας η οποία απεσύρθει προς εκτέλεση εργασιών επισκευής των βλαβών οι οποίες θα διαρκέσουν κάποιους μήνες.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η Φ/Γ «Λήμνος» δεν υπέστη τίποτα σοβαρό από την σύγκρουση, φαίνεται από το ότι το Ελληνικό πολεμικό πλοίο συμμετείχε κανονικά και χωρίς τον παραμικρό περιορισμό στο αξιόπλοο και αξιόμαχό της, στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας.

Στην κάτω φωτογραφία ο Τούρκος κυβερνήτης της φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις».

Αυτά είναι επόμενο να συμβαίνουν όταν τόσα πολλά πολεμικά πλοία βρίσκονται σε έναν τόσο μικρό χώρο, για τόσες πολλές ημέρες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της αναφοράς περί κινδύνου ατυχήματος που έκανε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης:

«Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

-διαφ.-

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: europost.gr