Επεισόδια στα Εξάρχεια μετά το πέρας της πορείας για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου. Ομάδα κουκουλοφόρων έβαλε φωτιά σε κάδο χωρίς ωστόσο να προκληθούν σοβαρές συμπλοκές και εκτεταμένα επεισόδια.

Στη συνέχεια τοποθέτησαν απορρίμματα στο δρόμο και πέταξαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Η αστυνομία προχώρησε σε γρήγορη επέμβαση, χωρίς ωστόσο να πέσουν χημικά ή μολότοφ. Προχώρησε, στην πορεία, σε δύο προσαγωγές.

Αργότερα ομάδα 100 περίπου ατόμων συγκεντρώθηκαν και πάλι στα Εξάρχεια.

Με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου μετέχουν στην πορεία. Ήδη, τα πρώτα μπλοκ πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και της κυβέρνησης. Έξω από την πρεσβεία βρίσκονται παραταγμένα λεωφορεία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, η πορεία πέρασε από τη Βουλή και στην κεφαλή της, σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία μετέχουν 20.000 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.

Επεισόδια με «βροχή» από μολότοφ έξω από το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 20:00 έξω από το ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την λήξη της πορείας για την 48η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Μόλις οι κουκουλοφόροι έφτασαν έφτασαν μπροστά στη Θεολογική Σχολή άναψαν βόμβες μολότοφ και τις εκτόξευσαν εναντίον αστυνομικών δυνάμεων.

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα, ενώ μεμονωμένοι κουκουλοφόροι, που είχαν ταμπουρωθεί μέσα στο Πανεπιστήμιο, συνέχιζαν για αρκετή να εκτοξεύουν πέτρες εναντίον τους.

Το υδροφόρο όχημα «Αίαντας» επιστρατεύτηκε, προκειμένου να σβήσει τις φωτιές που έβαλαν όσοι δημιούργησαν τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Προσαγωγές μπροστά από το ΑΠΘ

Σε πέντε προσαγωγές ατόμων προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο λόγω των επεισοδίων. Οι προσαγωγές έγιναν στις πύλες του Αριστοτελείου τόσο επί της Εθνικής Αμύνης, όσο και μπροστά από την Πολυτεχνική Σχολή, όπου άτομα άναβαν φωτιές και πετούσαν μολότοφ και αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Έκαψαν την αμερικανική σημαία

Την αμερικανική σημαία έκαψαν νωρίτερα, μπροστά στο προξενείο των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε για την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η πορεία ξεκίνησε, σύμφωνα με το Thestival, από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Όταν έφτασε μπροστά στην είσοδο του αμερικανικού προξενείου, πραγματοποίησε ολιγόλεπτη στάση. Εκεί οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, τραγούδησαν το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» και στη συνέχεια έκαψαν τη σημαία των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr