Τίτλος: Εντάσεις στο Αιγαίο ενόψει της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας


Η πρόσφατη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία ενισχύει τις αμφισβητήσεις της όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και επισημαίνει τις συνεχιζόμενες διεκδικήσεις της Άγκυρας στην περιοχή. Η εν λόγω οδηγία καλύπτει τη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Χίου και Λέσβου, την οποία η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στη «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Οποιεσδήποτε δραστηριότητες πραγματοποιούνται στην περιοχή αυτή κατά την τουρκική πλευρά απαιτούν τη συγκατάθεση των τουρκικών αρχών.

Αφορμή για αυτή τη νέα τουρκική NAVTEX φαίνεται να στάθηκε η ελληνική NAVTEX που δημοσιεύθηκε νωρίτερα, η οποία αφορούσε ερευνητικές εργασίες του ελληνικού πλοίου O/V AEGAEO για την τοποθέτηση υποθαλάσσιου καλωδίου. Οι έρευνες προγραμματίστηκαν από τις 20 έως τις 25 Οκτωβρίου, γεγονός που πυροδότησε την αντίδραση της Τουρκίας.

Η τουρκική κίνηση επιστρέφει στο προσκήνιο τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, με στόχο την επαύξηση της επιρροής της στα ελληνικά νησιά, και παραπέμπει σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου είχε παρέμβει σε ελληνικές έρευνες, όπως στην περιοχή κοντά στην Κάσο. Η Τουρκία συνεχώς προσπαθεί να θεμελιώσει τη θέση της στα θαλάσσια δικαιώματα, προβάλλοντας μονομερείς αξιώσεις για τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας.

Η στρατηγική αυτή εντάσσεται σε ευρύτερα σχέδια αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, προσπαθώντας να καταδείξει ότι καμία δραστηριότητα δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην περιοχή χωρίς την έγκριση της Άγκυρας. Η τουρκική NAVTEX αναφέρει ότι τμήμα των ερευνών του ελληνικού πλοίου εντάσσεται στη «τουρκική υφαλοκρηπίδα», επικαλούμενη την ανάγκη καθορισμού ορίων ανάμεσα στα παράκτια κράτη.

Αυτή η πρακτική δημιουργίας γκρίζων ζωνών, που έχει καθιερωθεί από την Τουρκία, αποσκοπεί στην αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και στη διάβρωση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Η NAVTEX αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να αναδείξει την επιρροή της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, επιδιώκοντας έναν ρόλο καθοριστικής σημασίας στην περιοχή.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η NAVTEX είναι ένα μήνυμα προς τα πλοία που ναυσιπλοούν στην περιοχή, χρησιμοποιούμενο από οι χώρες για να δηλώσουν τις περιοχές όπου σκοπεύουν να αναλάβουν δραστηριότητες. Η τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή υπογραμμίζει την ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ενόψει της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Πηγή: newsbeast.gr