Με σαφείς αναφορές κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Απαγορεύουμε κάθε εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου» είπε ο Τζο Μπάιντεν και συμπλήρωσε πως «είμαστε ενωμένοι, δεν χρηματοδοτούμε τον πόλεμο του Πούτιν».

Στο διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την στήριξή του στην Ουκρανία και τον πρόεδρό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι και σημείωσε πως παραμένουν πιστές στην εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά στην προστασία του εδάφους των χωρών της Συμμαχίας. «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το πακέτο με τις κυρώσεις που δημιουργεί προβλήματα στη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος τονίζοντας πως «η ελευθερία κοστίζει και θα κοστίσει και στους Αμερικανούς». Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να τονίσει πως τα μέτρα ενάντια στη Ρωσία δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα στην οποία όλοι συμβάλλουν.

Οι ανακοινώσεις Μπάιντεν

Η ρωσική επίθεση μας κοστίζει σε όλους είπε ο Αμερικανός πρόεδρος επισημαίνοντας πως από την κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θέλει κάποιοι να αποκομίσουν πλεονεκτήματα. «Δεν είναι αληθές ότι έχουμε καθυστερήσει την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ», σημείωσε λέγοντας πως το πρώτο τρίμηνο της θητείας του ήταν η μεγαλύτερη από ποτέ.

Η απόφαση, ως ενδεχόμενο είχε κυκλοφορήσει στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία από χθες, με το Associated Press μάλιστα να αναφέρει ότι γι αυτό τον λόγο η διοίκηση Μπάιντεν έχει επαναπροσεγγίσει την Βενεζουέλα του Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να μετριάσει το σοκ στην αγορά από το εμπάργκο στη Ρωσία.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει τις πιο σημαντικές κυρώσεις στην ιστορία και έχουν «ακρωτηριάσει» την οικονομία της Ρωσίας. Στη συνέχεια προέτρεψε και τους ευρωπαίους να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τους Ρώσους.

Μιλώντας για τον ουκρανικό λαό και την αντίσταση στην ρωσική εισβολή, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «ο ουκρανικός λαός μας έχει εμπνεύσει με την αποφασιστικότητά τους να μείνουν ελεύθεροι». Ο Πούτιν συνεχίζει τη δολοφονική του πρακτική ανεξάρτητα από το κόστος, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγοντας πως «έχουμε δει να βομβαρδίζονται σχολεία και νοσοκομεία». Συνεχίζοντας είπε πως μπορεί ο Πούτιν να πάρει μία πόλη, μία νίκη, αλλά ποτέ «δεν πρόκειται να πάρει την Ουκρανία, δεν θα καταγραφεί ως νίκη». Θα τους δίνουμε βοήθεια, αμυντική, οικονομική, γιατί αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας, είπε αναφερόμενος στους Ουκρανούς.

Η Μόσχα απειλεί με εμπάργκο στον Nord Stream I

Εν τω μεταξύ άνοδο έως και 32% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά futures φυσικού αερίου μετά τις απειλές της Ρωσίας ότι θα κόψει τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream Ι, ως αντίποινα για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Πρόκειται όπως σημειώνει το Newmoney.gr για έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και η Μόσχα προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια.

Πάντως, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, αναφέρει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ. Χθες Δευτέρα, οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν έως και 79%. Ο Nord Stream προμήθευσε την Ευρώπη με 59 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι, περί το 40% των ρωσικών εξαγωγών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα οδηγούσε σε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», είπε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, λέγοντας ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Πηγή: europost.gr