Μια αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησε μυστική συνάντηση με τον Χαλίφα Χατάρ στο αρχηγείο του στο Αλ Ρατζμά, έξω από τη Βεγγάζη στην ανατολική Λιβύη, αποκάλυψε η εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Η εφημερίδα ανέφερε την Πέμπτη ότι οι Αμερικανοί συζήτησαν με τον Χαφταρ τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και τις προτάσεις τους για την πλήρη υποχώρηση και απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή της Λιβυκής Ημισελήνου (σ.σ. των πετρελαίων).

Η Al-Awsat σημειώνει επίσης ότι η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ εξέτασε τις προτάσεις του Χαφτάρ για την τοποθέτηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Λιβύης υπό την επίβλεψη των ευρωπαϊκών δυνάμεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

«Η συνάντηση μεταξύ του Χαφτάρ και της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ ήταν μια τελευταία ευκαιρία για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», σχολιάζει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές κοντά στο Al-Rajma.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν αιφνιδιαστικές διαπραγματεύσεις από περιφερειακά κόμματα με σκοπό να πείσουν τον Χαφτάρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη στην Αζνταμπίγια, σε αντάλλαγμα της ακύρωσης της υπό εξέλιξη επίθεσης της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας στη Σύρτη και την Τζούφρα.

Τέλος, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και οι δυνάμεις του Χαφτάρ προχώρησαν σε ανταλλαγή οκτώ κρατουμένων ο καθένας στη Μισράτα.

Πηγή: europost.gr