Πλούτος και Ποικιλία Καρχαριών και Σαλαχιών στις Ελληνικές Θάλασσες


Οι ελληνικές θάλασσες αποδεικνύονται πλούσιες σε χονδριχθύες, καθώς οι καταγραφές των τελευταίων 90 χρόνων, που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea, δείχνουν την παρουσία 4.540 καταγραφών για 33 είδη καρχαρία, 29 είδη βάτων και σαλαχιών, καθώς και μία χίμαιρα. Αυτός ο πλούτος αναδεικνύει τη σημασία της βιοποικιλότητας στις ελληνικές θάλασσες για τα συγκεκριμένα είδη.

Η μελέτη αυτή θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (ΕΕΑ 2024), που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου. Το συνέδριο αποτελεί την πιο σημαντική διοργάνωση για τη μελέτη και προστασία αυτών των θαλάσσιων τύπων, φέρνοντας κοντά επιστήμονες και ερευνητές από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Φέτος, το θέμα του συνεδρίου είναι η «Ισχυρότερη συνεργασία για αποτελεσματικότερη προστασία», με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την αύξηση της συμμετοχής νέων ερευνητών.

Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας για την κατανομή των χονδριχθύων. Η μελέτη βασίζεται σε πλήθος δεδομένων και πηγές, συμπεριλαμβανομένων πτυχιακών εργασιών, κοινωνικών δικτύων και επίσημων εκθέσεων. Όπως αναφέρει, η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία νέων ερευνητικών προγραμμάτων και στη συστηματική καταγραφή της κατανομής των ειδών.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, με το 20% των δεδομένων να προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Από το 2010 έως το 2023 καταγράφηκαν πάνω από 2500 νέες καταγραφές, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη κατανόηση της σημασίας αυτών των οργανισμών ως κορυφαίων θηρευτών στις θαλάσσιες οικοσυστημικές σχέσεις.

Η δημιουργία ενός χάρτη με όλες τις καταγραφές αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει θαλάσσια περιοχή χωρίς την παρουσία καρχαριών και σαλαχιών, αποδεικνύοντας τη μείζονα σπουδαιότητά τους. Οι ελληνικές θάλασσες έχουν καταγραφεί από την εποχή του Αριστοτέλη, αλλά μόλις τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει γίνει συστηματική επιστημονική έρευνα για αυτά τα είδη, με σκοπό την κάλυψη των πληροφοριακών κενών σχετικά με την οικολογία και τη βιολογία τους.

Αν και η γνώση για τη χωρική κατανομή τους παραμένει περιορισμένη, οι νέες μελέτες προσφέρουν ενδείξεις για την καλύτερη κατανόηση της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών.

Πηγή: newsbeast.gr