Ο Αριστοκράτης Σκύλος Λαγωνικός του Αφγανιστάν και η Ιστορία του


Από την αρχαιότητα, τα αφγανικά κυνηγόσκυλα είναι γνωστά για την κομψότητα και την ομορφιά τους. Ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν (Afghan Hound), που φέρει και την ονομασία Άφγκαν, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές ράτσες, αναγνωρίζεται ως αριστοκράτης με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Πρόκειται για λαγωνικό οράσεως που προήλθε από το Αφγανιστάν, αν και κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι ρίζες του ενδέχεται να βρίσκονται σε μια περιοχή μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ.

Η φυλή αυτή έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη κοπαδιών και το κυνήγι άγριων θηραμάτων, όπως λαγών και ελαφιών. Οι εκτροφείς Θησέας Κόκκινος και Άλκης Παπαδόπουλος αναφέρουν έναν αρχαίο μύθο που υποστηρίζει ότι ήταν το ζευγάρι σκύλων που εκπροσωπούσε τον τύπο τους στην κιβωτό του Νώε.

Ο Λαγωνικός του Αφγανιστάν είναι σκύλος μεσαίου μεγέθους, χαρακτηριστικός για το πλούσιο, μεταξένιο τρίχωμα του, τον μακρύ λαιμό και τα εκφραστικά του μάτια. Τα αρσενικά φτάνουν σε ύψος τα 68-74 εκατοστά, ενώ τα θηλυκά κυμαίνονται από 63 μέχρι 69 εκατοστά. Σήμερα, το Άφγκαν θεωρείται κυρίως σύντροφος, είναι τρυφερό και στοργικό με την οικογένεια του, αν και επιφυλακτικό με τους ξένους. Παρά τη βασιλική του εμφάνιση, διαθέτει ανεξάρτητη φύση και δεν προσπαθεί πάντα να ικανοποιήσει τους κηδεμόνες του. Απαιτεί σεβασμό από τα παιδιά και χρειάζεται καθημερινή άσκηση, που περιλαμβάνει μεγάλες βόλτες ή ελεύθερο τρέξιμο.

Η περιποίηση του μακρινού τριχώματος είναι αναγκαία, απαιτώντας τακτικό βούρτσισμα για την αποφυγή κόμπων και καθαριότητας. Ο μακρύς μανδύας χρειάζεται επίσης τακτικά μπάνια με κατάλληλα προϊόντα. Τα κουτάβια έχουν κοντύτερο τρίχωμα που αλλάζει καθώς ενηλικιώνονται.

Αυτό το λαγωνικό είναι υγιές, με προσδόκιμο ζωής γύρω στα 12-14 χρόνια. Ωστόσο, είναι επιρρεπές σε συστροφή στομάχου. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα αυτής της απειλητικής κατάστασης. Με την αριστοκρατική του εμφάνιση και την κομψή κίνησή του, δικαίως θεωρείται ο βασιλιάς των σκύλων.

Το εκτροφείο Prestigious, που ίδρυσαν οι Κόκκινος και Παπαδόπουλος το 2014, καταγράφει όλες τις γέννες στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος και τα κουτάβια συνοδεύονται από γενεαλογικό χάρτη. Το εκτροφείο διατηρεί συνεργασίες με χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, επιδιώκοντας τη διατήρηση της φυλής με υγιή και εξαιρετικού χαρακτήρα κουτάβια. Η οικογένεια των εκτροφέων μοιράζεται τη ζωή τους με τους σκύλους, εξασφαλίζοντας την κατάλληλη προσοχή και εκπαίδευση.

Πηγή: newsbeast.gr