Φυτοφάρμακα σε Υπερβολικές Ποσότητες σε Εισαγόμενα Φρούτα και Λαχανικά Προκαλούν Ανησυχία


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σχετικά με τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν επικίνδυνες ποσότητες φυτοφαρμάκων. Σύμφωνα με δεδομένα του ευρωπαϊκού συστήματος για την ασφάλεια των τροφίμων, από τον Σεπτέμβριο 2023 έως τον Αύγουστο 2024, καταγράφηκαν 580 περιπτώσεις οπωροκηπευτικών προϊόντων στα οποία ανιχνεύτηκε υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, με τις αρχές να προχωρούν σε απόρριψη και καταστροφή αυτών.

Αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν:
– Νεκταρίνια
– Μήλα
– Πιπεριές
– Λεμόνια
– Κεράσια
– Φράουλες
– Μύρτιλα
– Φασολάκια
– Ρόδια
– Γκρέιπφρουτ
– Αμπελόφυλλα
– Μανταρίνια
– Πορτοκάλια

Η εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά είναι εισαγόμενα, κυρίως από την Τουρκία, και περιέχουν φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα. Ο καθηγητής χημείας και τοξικολογίας τροφίμων, Κωνσταντίνος Σφλώμος, διευκρίνισε ότι αν και δεν είναι όλα τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται παράνομα, υπάρχουν περιπτώσεις που παρανόμως εισάγονται στο ελληνικό έδαφος. Προειδοποίησε σχετικά με τη σημασία να είμαστε προσεκτικοί, τονίζοντας τα χαρακτηριστικά της απορρόφησης των φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Συνιστάται στους καταναλωτές να εκτελούν ορισμένες διαδικασίες για να προστατευτούν από τον κίνδυνο που προέρχεται από τα φυτοφάρμακα, όπως η φλούδα των φρούτων να αφαιρείται, τα προϊόντα να πλένονται με χλιαρό νερό και ξύδι, και η επιφάνειά τους να τρίβεται καλά.

Επιπλέον, η εισαγωγή προϊόντων από χώρες της ΕΕ ή τρίτες χώρες που περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες απειλεί σοβαρά τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι έχουν απαγορεύσει τη χρήση τέτοιων επικίνδυνων φυτοφαρμάκων εδώ και πολλά χρόνια. Στη χώρα μας επιτρέπεται μόνο η χρήση εγκεκριμένων και βιολογικών σκευασμάτων, τα οποία είναι συχνά πέντε φορές πιο ακριβά σε σύγκριση με τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε χώρες όπως η Τουρκία.

Πηγή: newsbeast.gr