Εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εισάγει τους μαθητές στις έξυπνες βιώσιμες πόλεις μέσω βιωματικών δράσεων


Μέσω της πρωτοβουλίας «Smart City Innovators: έξυπνες πόλεις για ένα βιώσιμο μέλλον», μαθητές τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και πρώτων τάξεων του Γυμνασίου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις λεπτομέρειες των έξυπνων βιώσιμων πόλεων, οι οποίες θεωρούνται πρότυπα ανάπτυξης σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την LAMDA Development σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo και περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων στο «The Ellinikon Experience Park».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε περίπου 1.500 μαθητές 8-12 ετών, προερχόμενους από σχολεία των δήμων κοντά στο έργο του Ελληνικού. Στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τη λειτουργία των έξυπνων πόλεων, εστιάζοντας σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και στη σημασία της εξοικονόμησης πόρων. Οι δραστηριότητες βασίζονται στη βιωματική μάθηση, τη μάθηση μέσω παιχνιδιού και τη διαδικασία μάθησης μέσω έργων.

Ήδη από τις πρώτες ημέρες του προγράμματος, οι μαθητές εμφάνισαν μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύψουν την έννοια των έξυπνων πόλεων, διερευνώντας περιβαλλοντικές προκλήσεις και την υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι μαθητές εξοικειώνονται επίσης με την τεχνολογία της MicroBit, ενός προγραμματιζόμενου υπολογιστή που δημοφιλώς χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση για την διδασκαλία του προγραμματισμού. Οι αισθητήρες που περιλαμβάνονται σε αυτήν την τεχνολογία επιτρέπουν στους μαθητές να μετρούν και να κατανοούν περιβαλλοντικές παραμέτρους όπως ήχο, θερμοκρασία και φως.

Συνολικά, οι γνώσεις που αποκτούν οι μαθητές γύρω από βιοκλιματικά κτίρια και κυκλικές πρακτικές τους δείχνουν πώς όλα αυτά συνδέονται με την οικονομία διαμοιρασμού, τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων και την ανακύκλωση, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου και έξυπνου αστικού περιβάλλοντος που προάγει τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν για τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα στην Πλατεία Β του The Ellinikon Experience Park, με δωρεάν συμμετοχή (με σειρά προτεραιότητας). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το experiencepark.theellinikon.com.gr.

Πηγή: newsbeast.gr