Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε σήμερα πως αποφάσισε να παραιτηθεί εξαιτίας της επιδείνωσης της υγείας του και πρόσθεσε πως ζητάει συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς του από τους πολίτες επειδή δεν στάθηκε ικανός να εκπληρώσει τα καθήκοντά του.

Ο Άμπε, ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην ιστορία της Ιαπωνίας, δήλωσε πως δεν έγκειται σ’ αυτόν να ορίσει τον διάδοχό του, σχόλιο που υπογραμμίζει την αναταραχή που επικρατεί στο κυβερνών φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με τη διαδοχή του.

«Αποφάσισα να παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άμπε, εξηγώντας πως επιδεινώθηκε η ελκώδης κολίτιδα, η χρόνια ασθένεια από την οποία πάσχει.

Ο Άμπε διευκρίνισε πως η κατάσταση της υγείας του άρχισε να επιδεινώνεται γύρω στα μέσα του περασμένου μήνα και πως δεν θέλει το γεγονός αυτό να έχει αντίκτυπο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις.

Μάλιστα η κατάσταση της υγείας του είναι τόσο κακή, που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα να του επιτρέψει να περιμένει έως ότου επιλεγεί ο διάδοχός του.

Ο Άμπε, ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην Ιαπωνία, δήλωσε πως η απόφαση να παραιτηθεί ήταν δική του και μόνον. Προσώρας δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστεί το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) προκειμένου να εκλέξει έναν νέο ηγέτη και άρα πρωθυπουργό της χώρας, αν και η διαδικασία μπορεί να πάρει μερικές εβδομάδες.

Η Νότια Κορέα δήλωσε πως λυπάται για τη ξαφνική παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού καθώς έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στις διμερείς σχέσεις.

Η Νότια Κορέα θα συνεχίσει τη συνεργασία με τον νέο ηγέτη και την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του προεδρικού Γαλάζιου Οίκου, Καν Μιν-σεόκ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε τη λύπη του για την επικείμενη παραίτηση του Σίνζο Άμπε, ο οποίος είχε μια «ανεκτίμητη συμβολή» στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ υπογράμμισε ότι «παρέμεινε πάντα πιστός στην αρχή της επίλυσης των θεμάτων για τις οποίες υπάρχουν διαφωνίες, ακόμη και για το πιο δύσκολα, αποκλειστικά μέσω του διαλόγου», όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έπλεξε το εγκώμιο των επιτευγμάτων του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

«Ο Σίνζο Άμπε πέτυχε σπουδαία πράγματα ως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας — για τη χώρα του και τον κόσμο», έγραψε ο Τζόνσον στο Twitter.

«Υπό την ηγεσία του οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ιαπωνίας ενισχύονταν συνεχώς στον τομέα του εμπορίου, της άμυνας και των πολιτιστικών δεσμών μας. Σας ευχαριστώ για όλα τα χρόνια της υπηρεσίας σας και σας εύχομαι καλή υγεία», συμπλήρωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr