Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Covid -19 Update» διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν μίλησαν για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων, επισημαίνοντας την ανάγκη του εμβολιασμού των παιδιών αλλά και των εγκύων.

Την εκδήλωση συντόνισαν ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι ακόμη και όσοι νόσησαν ήπια μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία τους. Γι’ αυτό τον λόγο προτάθηκε η δημιουργία post-Covid ιατρείων σε όλα τα νοσοκομεία, στα οποία θα συμμετέχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα όσα είπε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφερόμενος στα εμβόλια τόνισε ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, προσθέτοντας ότι πρόσφατες μεγάλες μελέτες πιστοποιούν την ασφάλεια των εμβολιασμών σε σχέση με την αναπαραγωγική λειτουργία.

Όμως για πρώτη φορά παραδέχτηκε τα λάθη που έγιναν. Όπως είπε χαρακτηριστικά έχουν γίνει πολλά λάθη στον χειρισμό ασθενών με Covid-19 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Και ανέφερε την άσκοπη χορήγηση αντιβιοτικών και μεγάλων δόσεων κορτικοειδών.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για την την τρίτη δόση του εμβολίου;

Το επόμενο βήμα στο μέτωπο της πανδημίας είναι η χορήγηση της 3ης δόσης και το σχέδιο που έχει στο τραπέζι το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει τις τελικές αποφάσεις των επιστημόνων.
Η πρώτη του φάση είναι σε εφαρμογή ήδη και αφορά στον εμβολιασμό ανοσοκατασταλμένων και ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ή πρόσφατα αντιμετώπισαν σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι άνω των 60 ετών και μετά οι υγειονομικοί οι οποίοι άλλωστε εμβολιάστηκαν από τους πρώτους.

Μετά η πλατφόρμα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό και για όσες και όσους έχει παρέλθει 8μηνο από τη 2η δόση. Μάλιστα εκτιμάται ότι ακόμα και σε ένα μήνα από σήμερα είναι εφικτό να αρχίσει να εμβολιάζεται με 3η δόση ο γενικός πληθυσμός.

Αξίζει να τονισθεί ότι η 3η δόση θα γίνει με εμβόλια mRNA και φυσικά για όσους είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, θα είναι φυσικά υποχρεωτική και η αναμνηστική, τρίτη δόση.

Συναγερμός για τα κρούσματα σε παιδιά
Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η ανησυχία που προκαλούν τα στοιχεία για τα κρούσματα που εντοπίζονται σε παιδιά, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ 1 στα 3 νέα κρούσματα αφορά σε ανήλικους.

«Έχουμε τρεις θανάτους σε πολύ μικρά παιδιά, 30 θανάτους για άτομα κάτω των 39 ετών. Σε παιδί 15 χρονών βάλαμε απινιδωτή μετά από κορονοϊό» σημείωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Τα συνολικά κρούσματα έφθασαν σήμερα τα 2.422, οι διασωληνωμένοι ειναι 364, ενώ έχασαν την μάχη με τον covid άλλοι 37 συνάνθρωποί μας.

«Εφιαλτικές» προβλέψεις
Οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες: Ένας στους τέσσερις, 12-18 ετών θα έρθει σε επαφή με τον ιό, θα νοσήσουν 30 με 50.000 μαθητές, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία 300 με 500 παιδιά.

«100% δεν υπάρχει τίποτα στην ιατρική. Εγώ αν είχα παιδιά σε αυτή την ηλικία θα τα εμβολίαζα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος αν είναι ανεμβολίαστα» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Οι μάσκες δεν βγαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια, ωστόσο στις περισσότερες τάξεις ο αριθμός των μαθητών δεν επιτρέπει αποστάσεις στα θρανία, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς των μικρότερων συνωστίζονται έξω από τα σχολεία.

Στο τραπέζι πάντως των ειδικών και του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και ειδικός σχεδιασμός με αξιοποίηση και του ιδιωτικού τομέα εάν παρουσιαστεί ανάγκη για την νοσηλεία αυξημένου αριθμού παιδιών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr