Πολύ άσχημα τα πράγματα στη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, Αντιπρόεδρος της νέας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, που συνέστησε πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση.

Αποκάλυψε ότι τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από 130, αναφέροντας ότι πλέον γίνεται ειδικό PCR τεστ, που αφορά μόνο στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Η πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχονται από άτομα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό και εκτίμησε πως η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει επικρατήσει στη χώρα μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, λόγω της γρήγορης εξάπλωσής της. Μάλιστα ανέφερε ότι τα κρούσματα πιθανόν να φτάσουν και τα 10.000!

Τόνισε ότι και οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν, καθώς η Όμικρον έχει μετάδοση δυο φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα σε εμβολιασμένους και επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Όλοι θα έρθουμε κάποια στιγμή σε επαφή με τον ιό. Οι εμβολιασμένοι, όμως, θα προστατευθούν από νοσηλεία».

Όσον αφορά στη σοβαρότητα νόσησης με τη νέα μετάλλαξη είπε: «Φαίνεται από πολλές μελέτες ότι έχει μειωμένη νοσηρότητα και μειωμένη σοβαρότητα νόσου. Κυμαίνεται από 50% και πάνω, αλλά αυτό το 50% εξουδετερώνεται με την αυξημένη μεταδοτικότητα. Δηλαδή, αν έχω διπλάσια μεταδοτικότητα, το τελικό αποτέλεσμα στις νοσηλείες θα είναι το ίδιο» και ανέφερε πως είναι απαραίτητη η μάσκα.

Τα κέντρα διασκέδασης θα είναι τα πρώτα στα οποία θα ληφθούν επιπλέον μέτρα και εκτός από περιορισμό ωραρίου, μπορεί να κλείσουν αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Έκανε αναφορά και στα σχολεία, για τα οποία το πρωτόκολλο θα επανεξεταστεί την επόμενη βδομάδα.

Τέλος, διαφώνησε με την λύση του lockdown και σύμφωνα με όσα δήλωσε, έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας, καθώς «δεν θα έρθει το τέλος της πανδημίας, θα έρθει η μεταπανδημική περίοδος. Δεν θα απαλλαγούμε από τους εμβολιασμούς. Η φυσική ανοσία δεν έχει την ίδια ποιότητα με τα εμβόλια. Μελλοντικά, θα γίνει ό,τι γίνεται και με την γρίπη».

Πηγή: europost.gr