Πανέτοιμοι για κινητοποιήσεις δηλώνουν οι αγρότες στη Θεσσαλία, την ώρα που η αγανάκτηση ξεχειλίζει και η αγωνία για το μέλλον τους έχει κυριεύσει. Με τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και πορεία με πανό, αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 27/1 συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στη γέφυρα «σταυρός» μεταξύ Παλαμά – Ιτέας, την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

«Τα προβλήματα είναι πολλά και κανείς μας δεν μπορεί να τα αγνοήσει. Ναι, υπάρχει πανδημία και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί, όμως δεν μπορούμε να μην διαμαρτυρηθούμε και να μην εκφράσουμε τα αιτήματά μας», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας από τον Παλαμά Καρδίτσας.

Από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και των τιμών στα καύσιμα, μέχρι τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αγρότες της Θεσσαλίας διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν εισακουστούν τα αιτήματά τους, επισημαίνοντας πως η αγροτική πολιτική και οι «εντολές» της Ε.Ε. οδηγούν σε φτωχοποίηση τους μικρομεσαίους αγρότες.

Τα αιτήματα των αγροτών

Κόστος παραγωγής και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.
Αφορολόγητο πετρέλαιο για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
Μείωση των τιμών στα αγροεφόδια, λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις να δίνονται στο 100% και μάλιστα τα χρήματα να καταβάλλονται όταν πουλιέται η παραγωγή του κάθε αγρότη. Των βαμβακοπαραγωγών τον Οκτώβριο, τον παραγωγών καλαμποκιού τον Σεπτέμβριο κλπ.
Όπως τόνισε ο κ. Τζέλλας, οι αγρότες ζητούν επίσης:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και κυρίως να μένει και κάτι στην τσέπη του κάθε παραγωγού.
Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή. Όποιος παράγει να αμείβεται.
Να υπάρξει αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που θα χάσουν χρήματα από την απόφαση της ΕΕ, που βασίζεται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, για κατάργηση ορισμένων φυτοφαρμάκων. Για παράδειγμα, αν καταργηθεί το φάρμακο για το σκουλήκι στους βαμβακοπαραγωγούς και αναπόφευκτα χαθεί μέρος της παραγωγής, τη «χασούρα» να καλύψει το Κράτος.
Ο κ. Τζέλλας τονίζει επίσης την ανάγκη να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να μην κινδυνεύουν ούτε οι άνθρωποι ούτε οι καλλιέργειές τους, ενώ επεσήμανε πως αυτά πρέπει να συνδεθούν και με τα αρδευτικά έργα στον κάμπο της Θεσσαλίας. «Το χειμώνα και την Άνοιξη πνιγόμαστε και το καλοκαίρι δεν έχουμε να ποτίσουμε», διαμηνύει ο κ. Τζέλλας εκφράζοντας την αγωνία των αγροτών της.

Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες των αγροτών της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη το Σάββατο (29/01) στα Φάρσαλα όπου θα αποφασίσουν για το μέλλον το κινητοποιήσεών τους και τους τρόπους που αυτές θα πραγματοποιηθούν.

Πηγή: europost.gr