Η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζει τον… μαραθώνιό της, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.

Ακόμα και στο σημερινό δείπνο των ηγετών, διαπραγματεύονται για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης. Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.

Έφυγε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου!
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί.

Παράλληλα, ενώ η μαραθώνια Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ’αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος».

Ευρωπαϊκές πηγές πάντως εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι δεν είναι απίθανο σύντομα να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και εν τέλει συμφωνία.

Μητσοτάκης: Ελπίζω να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο

Νωρίτερα, απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης.Την ίδια στιγμή, οι διαφωνίες για το Ταμείο παραμένουν και είναι έντονες, ενώ εστιάζονται σε τέσσερα σημεία.

«Διαπραγματευόμαστε επί τρεις ημέρες πλέον και προφανώς δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Ειλικρινά ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο. Από την πρώτη στιγμή έχω επισημάνει ότι όλοι πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μία γενναία Ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση και δεν έχουμε το περιθώριο να εμφανιστούμε διαιρεμένοι ή αδύναμοι», είπε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πυρετός επαφών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Ο Σαρλ Μισέλ είχε ήδη δύο συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν, ενώ συναντάται και με τους εκπροσώπους τεσσάρων δημοσιονομικά συντηρητικών χωρών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης έχει συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Πέδρο Σάντσεθ και τον Τζουζέπε Κόντε. Θα παραβρεθούν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Πηγή: europost.gr