Όλα κρίνονται στη Λιβύη τα επόμενα 24ωρα σε δυο πεδία συγκρούσεως των αντιμαχομένων πλευρών του εμφυλίου πολέμου, η κάθε μια από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικούς διεθνείς παράγοντες. Οι κορυφαίες των μαχών θα δοθούν στην πόλη της Σύρτης και στη στρατιωτική βάση Αλ Τζούφρα! Και οι δυο περιοχές έχουν καταληφθεί, εδώ και καιρό, από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, οι οποίες όμως έχουν περικυκλωθεί από υπέρτερες δυνάμεις πιστές στην φιλοτουρκική κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ Αλ Σάρατζ. Η Τουρκία έχει αποκλείσει τον κόλπο της Σύρτης με μεγάλη δύναμη φρεγατών και υποβρυχίων, ενώ εξαπολύει συνεχείς επιθέσεις από αέρος, κατά των δυο περιοχών, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη, που απογειώνονται από τη βάση Αλ Ουατίγια, την οποία ανακατέλαβαν πρόσφατα οι φιλοτουρκικές δυνάμεις από τον Χαφτάρ.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει αερογέφυρα, όπου στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη μεταφέρουν κάθε λογής πολεμοφόδια και εξοπλισμούς, προκειμένου να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της επίθεσης εναντίον της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα. Επίσης, πριν από λίγες μέρες μεταγωγικά πλοία μετέφεραν πλήθος τουρκικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων μεταφοράς προσωπικού έξω από την Μισράτα, καθώς και χιλιάδες Τουρκμένους Τζιχαντιστές μισθοφόρους, που έχουν μετακινηθεί από τη Συρία, όπου πολέμησαν στο πλευρό του ISIS, για να ενισχύσουν τώρα με εντολή του Ερντογάν τις δυνάμεις του Σάρατζ.

Η ομάδα σύνταξης του europost.gr συνομίλησε με διακεκριμένο Τούρκο δημοσιογράφο, ο οποίος ζεί αυτοεξόριστος στην Ευρώπη, για να αποφύγει τις διώξεις του καθεστώτος του Ερντογάν. Η πηγή του europost.gr υποστήριξε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ‘θα τα δώσει όλα για την κατάληψη της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα’, για να επιβάλλει μετά τους δικούς του όρους, στις συνομιλίες που θα ακολουθήσουν για να καταστήσει, οριστικά και αμετάκλητα τη Λιβύη, στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό προτεκτοράτο της Τουρκίας, καταληστεύοντας τους πλούσιους ενεργειακούς της πόρους!’

Πηγή: europost.gr