Τιμολόγηση Κλαπείσας Ενέργειας Διπλάσια Μετά από Ρευματοκλοπές


Η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων αποσκοπεί στον περιορισμό της κλοπής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι η τιμή του ρεύματος που ισχύει για τους παραβάτες δεν είναι αρκετά αποτρεπτική, καθώς είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που καταβάλλουν οι συνεπείς καταναλωτές. Για το λόγο αυτό, προτείνεται η χρέωση της κλεμμένης ενέργειας στη διπλή τιμή από την τρέχουσα αγορά, καθώς και αναδρομικά χρεώσεις από την ημερομηνία που εντοπίζεται η κλοπή.

Η μεθοδολογία που προτείνεται για τον καθορισμό της χρέωσης θα λαμβάνει υπόψη τα τρέχοντα τιμολόγια και θα προσαρμόζεται σταδιακά στην αγορά. Ειδικά για τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, η αύξηση θα περιορίζεται στο 50%. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024, η χρέωση για την κλαπείσα ενέργεια εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 464 έως 520 ευρώ η μεγαβατώρα για οικιακούς καταναλωτές και από 145 έως 280 ευρώ για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Η ρύθμιση των οφειλών που προκύπτουν από τη ρευματοκλοπή θα γίνεται σε δόσεις ανάλογα με το ποσό της οφειλής. Οι λεπτομέρειες ισχύουν ως εξής: για οφειλές έως 600 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφάπαξ, ενώ για ποσά μεγαλύτερα θα παρέχονται περισσότερες δόσεις, μέχρι και 12 για οφειλές άνω των 4.800 ευρώ. Παράλληλα, οι οφειλές θα περιλαμβάνουν και εργατοώρες καθώς και διοικητικά κόστη που θα φτάνουν από 294 έως 365 ευρώ ανά περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο παροχής.

Εντύπωση προκαλεί ότι από το 2018 έως το 2023, οι οικιακοί καταναλωτές ευθύνονται για το 54,7% των συνολικά διαπιστωμένων ρευματοκλοπών, ενώ οι εμπορικοί καταναλωτές αντιστοιχούν στο 86,7% των μη οικιακών καταναλωτών που παρατηρήθηκαν να διαπράττουν κλοπές ενέργειας. Η αποδοχή αυτής της προτεινόμενης πολιτικής αποσκοπεί στην ανακούφιση της αγοράς και την ίση μεταχείριση όλων των καταναλωτών.

Πηγή: newsbeast.gr