Η Αθηνά Μαρτίνου Η Ισχυρή Γυναίκα της Ελληνικής Ναυτιλίας αφήνει Χαραγμένο Αποτύπωμα


Η Αθηνά Μαρτίνου, γνωστή και ως «Νουνού», υπήρξε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής ναυτιλίας και άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στον κλάδο. Εισήλθε στον ναυτιλιακό τομέα το 1964 και ίδρυσε τη ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris το 1971. Μέχρι το 1975, ο στόλος της εταιρείας είχε φτάσει τα 36 πλοία. Η Αθηνά ήταν γνωστή για την προσφορά της στην κοινωνία, διατηρώντας ωστόσο ένα πολύ χαμηλό προφίλ.

Η αφοσίωσή της στη ναυτιλία ήταν σταθερή και εμψυχωτική. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις της, είχε αναφέρει: «Είμαι Κεφαλονίτισσα, αλλά ρόλο για την αγάπη μου για τη θάλασσα έπαιξε ότι γεννήθηκα στη Γλυφάδα και έβλεπα τα πλοία να περνάνε». Η οικογένεια πάντα στήριζε τις προσπάθειές της, με τον γιο της Θανάση να συμμετέχει ενεργά στην επιχείρηση από νεαρή ηλικία.

«Τα πρώτα βήματα ήταν δύσκολα», θυμόταν, περιγράφοντας τη διαδικασία απόκτησης του πρώτου πλοίου το 1964 με μόλις 80.000 λίρες. Το πλοίο που αγόρασαν ήταν του Λιβανού και, αν και ήταν παλιό, κατάφεραν να το επισκευάσουν και να το μεταπωλήσουν με κέρδος. Αν και δεν δίστασε να σημειώσει την έλλειψη πόρων στη θεμελίωση της εταιρείας, ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στο όραμα και την αποστολή της.

Το «Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου» αντικατοπτρίζει την αγάπη της για τη θάλασσα και την επιθυμία της να προσφέρει πίσω στην κοινωνία. Οραματίστηκε το ίδρυμα ως έναν τρόπο να συμβάλει σε έργα που θα ενισχύσουν την ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζοντας την εσωτερική σύνδεση που είχε με τους ανθρώπους και τη θάλασσα. «Για μένα, η θάλασσα είναι γένους θηλυκού», δήλωνε και επεσήμαινε ότι η στάση της απέναντι στη ζωή είναι ανάλογη με τη θάλασσα: γεμάτη αγάπη και πάθος, αλλά και σεβασμό και αφοσίωση.

Αθηνά Μαρτίνου απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών την 11η Οκτωβρίου, με την εξόδιο ακολουθία της να τελείται σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στις 14 Οκτωβρίου από τον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Βουλιαγμένη. Πηγή: newsbeast.gr