Ο Ντόναλντ Τραμπ παίζει τα ρέστα του στην κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού και δημιουργώντας παραπέτασμα καπνού με τις γνωστές βολές προς πάσα κατεύθυνση.

Η επίδοση και των δύο υποψηφίων για το προεδρικό αξίωμα στο πρώτο ντιμπέιτ μπορεί να χαρακτηριστεί απογοητευτική, καθώς ο Τζο Μπάιντεν παρασύρθηκε στο αμίμητο «θα σκάσεις, επιτέλους» σε πανεθνική μετάδοση, απογοητεύοντας τους Αμερικανούς για την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου. Ωστόσο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται πως κέρδισε συνολικά τις εντυπώσεις απέναντι σε έναν απρόβλεπτα προβλέψιμο Ντόναλντ Τραμπ.

Η διάγνωση με κορωνοϊό και το σόου Ντόναλντ Τραμπ

Οι ημέρες που ακολούθησαν, με τον Αμερικανό πρόεδρο να οδηγείται στο νοσοκομείο χτυπημένος από τον κορωνοϊό, έδωσαν προς στιγμή την αίσθηση πως ο δημόσιος λόγος θα αλλάξει και θα γίνει πιο ουσιαστικός. Κυρίως όμως έκαναν κάποιους να υποθέσουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει «τροπάριο» απέναντι στον κορωνοϊό.

Ο «μικροβιοφοβικός» και εν πολλοίς φοβισμένος Τραμπ όμως της Παρασκευής («Είμαι καλά, νομίζω!», έλεγε στα μηνύματά του μέσω Twitter) έδωσε τη θέση του στον γνωστό αλαζόνα πολιτικό, που πορεύτηκε συγκρουσιακά πριν από τις εκλογές, αλλά και κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Από την περιφορά-show μέσα στο αυτοκίνητο έξω από το νοσοκομείο Walter Reeds ως τις χολιγουντιανές εικόνες της επιστροφής του προέδρου στον Λευκό Οίκο, όλοι συνειδητοποίησαν πως ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σκοπό να κάνει την περιπέτεια της υγείας του ευκαιρία για ρελάνς στην πολιτική αρένα.

«Ο κόσμος και ο αμερικανικός λαός είχε ανάγκη να δει τον πρόεδρό του δυνατό και ηγετικό», δήλωνε την Τρίτη η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Αλίσα Φάρα, δικαιολογώντας το επικοινωνιακό σόου του Ντόναλντ Τραμπ με την επιστροφή του στο Οβάλ γραφείο.

Ακόμη και η επιλογή του να βγάλει τη μάσκα, παρότι φωτογράφος του Λευκού Οίκου βρισκόταν στο μπαλκόνι του Λευκού Οίκου, θα πρέπει να εγγραφεί στο αφήγημά του ως την 3η Νοεμβρίου και τις εκλογές. «Οι φωτογράφοι μας γνωρίζουν πως όταν εργάζονται με τον πρόεδρο πρέπει να φορούν μάσκα και να τηρούν αποστάσεις», δικαιολογήθηκε η Φάρα.

Ο κορωνοϊός που ο Ντόναλντ Τραμπ υποβίβασε σε «γριπούλα»
«Το μήνυμα του προέδρου είναι ξεκάθαρο: Παρότι λαμβάνουμε μέτρα ασφαλείας, οι Αμερικανοί πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Επιχειρήσεις κλείνουν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα», σημειώνει η διευθύντρια Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου.

Πράγματι, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση εν όψει εκλογών δείχνει πως ο Ντόναλντ Τραμπ ηττάται σε όλα τα σημεία από τον αντίπαλό του, Τζο Μπάιντεν. Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται τον πρώην αντιπρόεδρο τόσο στη διαχείριση της πανδημίας όσο όμως και στη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας και στην ικανότητα να ενώνει τους πολίτες.

Το μόνο που μένει στον Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να έχει ελπίδες ανατροπής, είναι το οικονομικό πεδίο. Εκεί, οι πολίτες μοιάζουν μοιρασμένοι αναφορικά με το ποιος υποψήφιος θα τα καταφέρει καλύτερα.

Το τελευταίο χαρτί του Ντόναλντ Τραμπ
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε τα όσα ανεδαφικά υποστηρίζει κατά καιρούς για τον κορωνοϊό. Η ανάρτηση που τον παραλλήλισε με τη γρίπη, η οποία και κατέβηκε από το Facebook, σημείωνε πως η χώρα πρέπει να επιστρέψει στις επιχειρήσεις ξανά.

Και η απόδειξη πως αυτή είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας του Τραμπ είναι ένα από τα πιο πρόσφατα Tweet, στο οποίο αναφέρεται ακριβώς στην οικονομία. «Τα μίντια των Fake News αρνούνται να συζητήσουν πόσο καλά κινείται η οικονομία, οι αγορές, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων εργασίας. Σύντομα θα βρισκόμαστε σε επίπεδα ρεκόρ. Το μόνο που θέλουν να συζητούν είναι ο κορωνοϊός, όπου επίσης, παρότι δεν το αναφέρουν, νικάμε τους Δημοκρατικούς καθημερινά!!», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της «αγαπημένης» του από τους Δημοκρατικούς, Νάνσι Πελόζι, αναφορικά με το πρόγραμμα στήριξης που επεξεργάστηκε το Κογκρέσο προς Πολιτείες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε: «Η Νάνσι Πελόζι ζητά 2,4 τρισεκατομμύρια για να σώσει τις κακοδιοίκητες και με υψηλή εγκληματικότητα δημοκρατικές Πολιτείες, χρήματα που δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τον κορωνοϊό. Κάναμε μια πολύ γενναιόδωρη προσφορά 1,6 τρισεκατομμυρίων και, ως συνήθως, δεν διαπραγματεύεται καλή τη πίστη. Απορρίπτω το αίτημα και κοιτώ στο μέλλον της χώρας μας. Έδωσα εντολή στους εκπροσώπους να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις ως τις εκλογές, όταν, αφότου νικήσω, θα περάσουμε ένα μεγάλο πακέτο ανάκαμψης, που θα επικεντρώνεται στους σκληρά εργαζόμενους Αμερικανούς και τις μικρές επιχειρήσεις».

Για να κερδίσει, γράφει αναλυτής του CNN, ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κάνει δύο πράγματα: Να αποσπάσει ψηφοφόρους από τον Μπάιντεν και να τους πείσει να ψηφίσουν εκείνον. Με τον Τραμπ όλα είναι πιθανά, εκτιμά ο Κρις Σιλίζα, ωστόσο, όπως παρατηρεί, το 2016 δεν είναι 2020 και οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι είναι πλέον λιγοστοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr