Έντονoς εκνευρισμός επικρατεί στην Τουρκία από το δυναμικό «παρών» που θέλει να δώσει η Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα, ο ρωσικός στόλος θα πραγματοποιήσει εντός Αυγούστου στη συγκεκριμένη περιοχή, ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

διαφ.

«Μετά τον χθεσινό πανηγυρικό εορτασμό της ημέρας του ρωσικού στόλου, παρουσία του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα στέλνει ένα ακόμα μήνυμα ναυτικής ισχύος με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας. Το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει ζητήσει και έχει δεσμεύσει για ασκήσεις με πραγματικά πυρά δύο τουλάχιστον θαλάσσιες περιοχές στα ανατολικά και δυτικά της Κύπρου. Μάλιστα, το ρωσικό αίτημα έχει απευθυνθεί στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τουλάχιστον τέσσερις ημερομηνίες εντός Αυγούστου. Μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αυτές είναι η 6η, η 14η, η 18η και η 27η Αυγούστου».

Κατά τις ρωσικές ναυτικές ασκήσεις θα δοκιμαστούν ρωσικοί πύραυλοι επιφάνειας εναντίον άλλων στόχων επιφάνειας αλλά και αεροπορικών στόχων. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει συμμετοχή της ρωσικής αεροπορίας ναυτικής συνεργασίας. Πρόκειται για μία “σημαντική επίδειξη σημαίας”, όπως λέει η διπλωματική ορολογία. Ουσιαστικά πρόκειται για επίδειξη ισχύος και μάλιστα γίνεται με μία επικύρωση της – αναγνωρισμένης από τη Ρωσία- κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες. Αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, η οποία έχει εκδώσει αντίστοιχες anti-Navtex προσπαθώντας να επιδείξει τη δική της παρουσία κόντρα στη θέληση των Ρώσων και των Κυπρίων.

Πηγή: europost.gr