Πυρά κατά του άλλοτε συνεργάτη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, που του καταλόγισε αδεξιότητα σε μια σειρά χειρισμών, ενώ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο μίας σύγκρουσης στην ανατολική Μεσόγειο.

– Advertisement –

Μιλώντας στο Reuters, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία. Κατά την περίοδο που θήτευσε ως πρωθυπουργός, ο Νταβούτογλου είχε υποστηρίξει μια λιγότερο συγκρουσιακή πολιτική. Πλέον, μετά τις διαφορές του με τον Ερντογάν, αποχώρησε πέρυσι από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και ίδρυσε το Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Καταλογίζει αυταρχισμό και αδεξιότητα

Ο Νταβούτογλου κατηγόρησε τον Ερντογάν για αυταρχισμό, σημειώνοντας ότι έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και καταλόγισε στην κυβέρνηση αδεξιότητα σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η οικονομία, ο κορωνοϊός και οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Ωστόσο σημείωσε ότι η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

– διαφ –

Πηγή: europost.gr