Ουκρανοί ναζί πραγματοποίησαν λαμπαδηδρομία στο Κίεβο το βράδυ του Σαββάτου, τιμώντας τον Ουκρανό συνεργάτη των ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ισραηλινοί διπλωμάτες είπαν ότι η πορεία προσέβαλε ευθέως τη μνήμη του Ολοκαυτώματος.

Οι ακτιβιστές φώναζαν ναζιστικά συνθήματα καθώς γιόρταζαν τα γενέθλια του Στέπαν Μπαντέρα, πρώην ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN), η οποία ήταν ευθυγραμμισμένη με τη Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ.

Κάποιοι κρατούσαν πορτρέτα και πανό με εικόνες της ναζιστικής φιγούρας και φώναζαν «Μπαντέρα, έλα να αποκαταστήσεις την τάξη». Ένα άτομο φάνηκε να κρατά ένα τελετουργικό ξίφος μπροστά στο πορτρέτο του Ουκρανού εγκληματία πολέμου.

Ουκρανός ναζί κραδαίνει ξίφος μπροστά στο πορτρέτο του Μπαντέρα

Η πορεία ολοκληρώθηκε με συγκέντρωση μπροστά από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky. Ο οποίος στηρίζεται σθεναρά από τους νεοναζί της Ουκρανίας.

Η ισραηλινή πρεσβεία στο Κίεβο καταδίκασε την πορεία. «Η εξύμνηση όσων υποστήριξαν τη ναζιστική ιδεολογία προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην Ουκρανία», ανέφεραν διπλωμάτες με ανάρτηση στο Facebook, απαιτώντας από το Κίεβο να διερευνήσει «εκδηλώσεις αντισημιτισμού» κατά τη διάρκεια της πορείας.

Ο Μπαντέρα συνεργάστηκε με το ναζιστικό καθεστώς στον πόλεμο του Χίτλερ εναντίον της ΕΣΣΔ και οι οπαδοί του ήταν υπεύθυνοι για σφαγές Πολωνών και Εβραίων. Το 1959, εκτελέστηκε, ως αντίποινα, από σοβιετικό πράκτορα στο Μόναχο της Γερμανίας.

Πηγή: europost.gr