Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Θεσσαλονίκη αποκάλυψε ότι τα 12 από τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale F2/F3 θα είναι μεταχειρισμένα και τα 6 νέας κατασκευής.

– διαφ. –

Τα Rafale θα έρθουν εντός του 2021 και θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται άμεσα από την Πολεμική Αεροπορία. Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο οικονομικό ύψος της προμήθειας, αλλά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτό, μαζί με την υποστήριξη θα ανέρθει περίπου στα 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Στην αρχική συζήτηση και προσέγγιση, που ήταν για 12 μαχητικά το κόστος μαζί με την υποστήριξη,έφτανε στο 1,5 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να αφορά στα αεροσκάφη και το υπόλοιπο να είναι κόστος το εγκατάστασης.

Δεν μίλησε και δεν διευκρίνισε τι θα συμβεί με τις φρεγάτες που τόσο έχει ανάγκη το ΠΝ.

Ανακοίνωσε για τέσσερις νέες φρεγάτες, αλλά δεν είπε για ποιες. Οι FREMM, τουλάχιστον για δύο πλοία με εκμίσθωση μέχρι την έλευση των Belharra είναι η λογική επιλογή.

Υπάρχει και η αμερικανική πρόταση για τις παράκτιες φρεγάτες MMSC (Multi-Mission Surface Combatant), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι τα πλοία που έχει ανάγκη το ΠΝ και καμία άλλη υποψηφιότητα δεν είναι τόσο «δουλεμένη» σε επίπεδο επιτελείων, όσο και αυτή των γαλλικών φρεγατών, ούτε έχουν υπογραφεί κάποιες συμφωνίες, όπως με την γαλλικές φρεγάτες.

Απομένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα δράσει ορθολογιστικά ή «ισορροπιστικά» σε ό,τι αφορά τις αμυντικές προμήθειες αν και οι ΗΠΑ μόνο δυσαρεστημένες δεν μπορεί να είναι μετά τον εκσυγχρονισμό των P-3B Orion, την αναβάθμιση των F-16 και την πιθανή προμήθεια ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, σύνολο, δηλαδή, άνω των 2,5 δισ. δολ.

Ο Κ.Μητσοτάκης μίλησε και για την έναρξη εκσυγχρονισμού των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ που «θα διαρκέσει 7-8 χρόνια»…

– διαφ –

Πηγή: europost.gr