Στη Βαγδάτη υπό άκρα μυστικότητα ο Γάλλος Πρόεδρος μετά την έκκληση του αντιτούρκου πρωθυπουργού του Ιράκ για βοήθεια στον πόλεμο κατά της Τουρκίας!

– Advertisement –

Και το Ιράκ στην συμμαχία κατά της Τουρκίας
Στο Ιράκ κατέφθασε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού του στον Λίβανο, πραγματοποιώντας έτσι, κάτω από άκρα μυστικότητα για λόγους ασφάλειας, την πρώτη επίσκεψη δυτικού ηγέτη στη χώρα μετά τον διορισμό τον περασμένο Μάιο του νέου πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι. Ο Γάλλος πρόεδρος δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες στο ταξίδι του. Ήταν ευθεία απάντηση στην έκκληση του ιρακινού πρωθυπουργού για βοήθεια απέναντι στην Τουρκία!

Το Ιράκ έκλεισε τα σύνορα σε όλους τους Tούρκους πολίτες!
«Είμαστε εδώ για το Ιράκ και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε» τόνισε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Βαγδάτη μαζί με τον Ιρακινό ομόλογό του Μπαρχάμ Σαλίχ, με τον τελευταίο να δηλώνει από την πλευρά του ότι η χώρα του δεν πρέπει να γίνει πεδίο μάχης για συγκρούσεις διά πληρεξουσίων ανάμεσα σε άλλα κράτη.

Μαχαιριά στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας!
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε επίσης πως στόχος της επίσκεψής του στο Ιράκ είναι να επικεντρωθεί στην έναρξη «μιας νέας πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την προώθηση της εθνικής κυριαρχίας» της χώρας. Κάτι που ήδη είχε τονίσει και την περασμένη Παρασκευή από το Παρίσι. Αυτή «η μάχη για την εθνική κυριαρχία του Ιράκ είναι ζωτικής σημασίας», ώστε «ο λαός και αυτή η χώρα που έχουν τόσο υποφέρει» να «μην υποκύψουν στο μοιραίο που θα ήταν να κυριευθεί από τις περιφερειακές δυνάμεις και την ισλαμική τρομοκρατία», είχε πει χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

Αυτό πρακτικά σημαίνει στήριξη στον αγώνα για εκδίωξη των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν στο βόρειο Ιράκ, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της χώρας. Κοινώς ο Γάλλος πρόεδρος ανοίγει μέτωπο και στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, απαντώντας στην έκκληση του Ιράκ.

Συνομιλίες με την ιρακινή πλευρά είχε τον Ιούλιο στη Βαγδάτη και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν, διαμηνύοντας ότι το Ιράκ θα πρέπει «να πάρει αποστάσεις από τις εντάσεις στην περιοχή», ενώ τον Αύγουστο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί είχε υπογραμμίσει τη σημασία να συνεχιστεί η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr