Τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με το επιβαρυμένο ιικό φορτίο, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, χτυπώντας παράλληλα καμπανάκι κινδύνου για την Κρήτη, αφού όπως είπε, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και θα ζήσουμε εικόνες Μπέργκαμο.

«Στην Κρήτη, σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, είναι καλυμμένο το 90% των κλινών που μπορούμε να αναπτύξουμε για κλίνες Covid-19 στο νησί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους. Στο ΠΑΓΝΗ μπορούμε να αναπτύξουμε 80-90 κλίνες. Έχουμε τρία επίπεδα και αυτήν την στιγμή έχουμε αναπτύξει τρίτη κλινική Covid-19, που δεν είχαμε ανοίξει σε προηγούμενα κύματα», σημείωσε, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί.

Όπως εξήγησε η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ίος και η Νάξος είναι οι πέντε περιοχές με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, βάσει του πληθυσμού τους και της μεταδοτικότητας του ιού, καθώς υπάρχει καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις. «Δεν με προβληματίζει τόσο πολύ τι θα γίνει όταν γυρίσουν από τις διακοπές στα αστικά κέντρα, διότι τότε θα έχουν σταματήσει τα πάρτι και οι συναθροίσεις», συνέχισε.

«Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις»
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης έκανε αφορά και στις μεταλλάξεις, εξηγώντας πως το πρόβλημα είναι σημαντικό, καθώς οι μεταλλάξεις σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.

«Στο προηγούμενο κύμα είχαμε κατά μέσο όρο το 20% των κρουσμάτων να καταλήγει στο νοσοκομείο, όμως σε αυτό το κύμα το ποσοστό κυμαίνεται από 5% έως 8%, γεγονός που σημαίνει λιγότερες διασωληνώσεις και λιγότερους θανάτους. Ωστόσο, την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση στους θανάτους», συμπλήρωσε ο καθηγητής. Πάνω σε αυτό, επεσήμανε ότι περίπου το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι. «Έχουμε στην Εντατική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο, διασωληνωμένη μια 20χρονη κοπέλα, η οποία φυσικά είναι ανεμβολίαστη» είπε.

Ερωτηθείς για τις φωτιές και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο καθηγητής είπε ότι στις φωτιές υπάρχει συνωστισμός τόσο στις επιχειρήσεις κατάσβεσης όσο και στην διάρκεια εκκένωσης μιας περιοχής, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες ακόμη και όταν μετακινούνται να φύγουν με το πλοίο, να φορούν μάσκες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr