Μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είχε προαναγγείλει εδώ και ημέρες μια μεγάλη «έκπληξη» που τελικά αφορούσε στην ανακάλυψη κοιτάσματος 320 δισ. κυβικών φυσικού αερίου στη στη Μαύρη Θάλασσα, ωστόσο δεν έπεισε τις αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να βλέπουν με αρνητική διάθεση τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του οίκου Fitch να υποβαθμίσει την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή», σημειώνοντας πως διάφοροι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της εξαντλήσεως των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της μειωμένης αξιοπιστίας νομισματικής πολιτικής, έχουν επιδεινώσει τους «εξωτερικούς χρηματοδοτικούς κινδύνους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, λίγες ώρες μετά τη φιέστα του Τούρκου προέδρου για το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα, ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της τουρκικής οικονομίας στο BB-, τρία επίπεδα δηλαδή κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, σε επίπεδο που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, η Βραζιλία, η Ιορδανία και η Αρμενία.

Αυτή η αρνητική αξιολόγηση από τον οίκο βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και με την εκ νέου υποχώρηση της τουρκικής λίρας, επίσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση σχετικά με το κοίτασμα, η οποία οδηγεί σε ακόμα δυσχερέστερη θέση την τουρκική οικονομία.

Πηγή: europost.gr