Την ισλαμο-εθνικιστική στροφή της τουρκικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει η ιδιαίτερα συμβολική μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Celine Pierre-Magnani, ανταποκρίτριας της La Libre στην Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύεται με τον παραπάνω τίτλο.

– διαφ. –

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος καταδίκασε τις μετατροπές αυτές λέγοντας ότι οι πολιτικοί ηγέτες έλαβαν βιαστικά αυτές τις αποφάσεις λες και η Κωνσταντινούπολη δε διαθέτει αρκετά τζαμιά, λες και δεν υπάρχουν επαρκείς χώροι λατρείας για τους πιστούς της επικρατούσας θρησκείας. «Η απόφαση αυτή προσβάλλει την ταυτότητά μας, την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας», τόνισε ο Πατριάρχης.

«Πρόκειται για ιδεολογικό μήνυμα», πιστεύει ο βυζαντινολόγος Engin Akyurek σε συνέντευξή του στο δίκτυο Medyascope. «Πρόκειται για τον πιο καλοδιατηρημένο ναό από τα τέλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Για εμάς είναι κρίσιμη η διατήρηση του ναού όσο καλύτερα γίνεται, όποια κι αν είναι η χρήση του», συμπληρώνει, συμπυκνώνοντας τις ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας. «Όπως και στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας, στόχος αυτής της απόφασης είναι να κολακευτεί το εκλογικό σώμα, να ταπεινωθούν οι Έλληνες και οι Κεμαλιστές που θέλουν να διατηρήσουν αλώβητη την κληρονομία του Ατατούρκ», εξηγεί υπό τον όρο της ανωνυμίας ηγέτης της Καθολικής Εκκλησίας. Οι Καθολικοί στην Τουρκία δεν πλήττονται άμεσα από τις αποφάσεις αυτές, αλλά συμμερίζονται την ανησυχία όσων βλέπουν τη χώρα να υιοθετεί μία εθνικιστική και επιθετική στάση.

Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, αποδυναμωμένος εσωτερικά από μία παραπαίουσα οικονομία και μία έλλειψη πολιτικής προοπτικής, προσπαθεί να αναπληρώσει τα ελλείμματα ασκώντας επιθετική εξωτερική πολιτική. Την ώρα που είναι σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι μετατροπές των δύο αυτών ναών σε τζαμιά στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη, αλλά προπάντων συσπειρώνουν το εθνικιστικό-ισλαμικό μέτωπο που τον στηρίζει.

– διαφ –

Πηγή: europost.gr