Ο Ερντογάν ‘απλώνει χέρι’ και στο Καζακστάν με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει σήμερα, Κυριακή, πως ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών είναι έτοιμος να προσφέρει στο Καζακστάν οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται ώστε να ξεπεράσει την κρίση μετά τα βίαια γεγονότα.

«Θα εξετάσουμε αυτήν την κατάσταση σε μια αυριανή συνάντηση και θα προσφέρουμε κάθε βοήθεια που χρειάζεται», είπε ο ίδιος, σε δήλωση που μεταδόθηκε πριν από έκτακτη τηλεδιάσκεψη του οργανισμού.

Σημειώνεται πως ο εν λόγω Οργανισμός αποτελείται από πέντε τουρκόφωνα κράτη, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν.

Αλληλεγγύη Ερντογάν προς τον Τοκάγιεφ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, όπως ανακοίνωσε η Τουρκική Προεδρία.

Η Τουρκική Προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει «κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας», εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρει η τουρκική Προεδρία.

Νέος κύκλος βίας μαίνεται στην κύρια πόλη του Καζακστάν την Πέμπτη, αφού η Ρωσία εφόρμησε με αλεξιπτωτιστές τη νύχτα για να καταπνίξει μια εξέγερση σε ολόκληρη τη χώρα στο πρώην σοβιετικό κράτος που ήταν στενά σύμμαχος με τη Μόσχα.

Η αστυνομία στην κύρια πόλη Αλμάτι είπε ότι σκότωσε δεκάδες ταραχοποιούς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

Πηγή: europost.gr