Για 7η ημέρα ο λαός της Ουκρανίας βιώνει την κόλαση που έχουν προκαλέσει τα στρατεύματα του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μία χώρα 45 εκατ. ανθρώπων, σχεδόν ίση με τη Γαλλία σε έκταση, εξακολουθεί να αντιστέκεται σθεναρά απέναντι στη ρωσική πολεμική μηχανή, με τις αντοχές της, ωστόσο, ολοένα και να κάμπτονται. Μετά από 7 ημέρες βομβαρδισμών και μαχών σώμα με σώμα, ο ρωσικός στρατός εντείνει την πίεσή του και αργά -κατά τους Αμερικανούς- αλλά σταθερά, κυκλώνουν τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, δημιουργώντας ασφυκτικό κλοιό στον ουκρανικό στρατό και σε όσους αμάχους επέλεξαν να μείνουν ή δεν κατάφεραν να διαφύγουν.

Αργά το βράδυ, ο δήμαρχος της Χερσώνας, Igor Kolykhayev, επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη, σύμφωνα με το BBC Russian και τους New York Times. «Δεν υπάρχει ουκρανικός στρατός εδώ» είπε ο δήμαρχος της Igor Kolykhaev, σε συνέντευξή του. «Η πόλη είναι περικυκλωμένη».

Ο δήμαρχος είπε ότι μια ομάδα περίπου δέκα ένοπλων Ρώσων αξιωματικών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή των δυνάμεων, μπήκε στο κτίριο του δημαρχείου. Σύμφωνα με με τον ίδιο οι Ρώσοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια νέα διοίκηση, παρόμοια με αυτές σε δύο αυτονομιστικούς θύλακες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Εκρήξεις και τρόμος στο Κίεβο

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε απόψε κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, καθώς συνεχίζεται η ρωσική επίθεση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Χεραστσένκο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση, μετέδωσε το Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Δείτε live εικόνα

Μετά από 7 ημέρες πολιορκίας ολόκληρης της χώρας από τις πανίσχυρες ρωσικές δυνάμεις, η κατάσταση έχει ως εξής:

– Το Χάρκοβο έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους ανελέητους βομβαρδισμούς με όλα τα μέσα.
– Η Μαριούπολη έχει αποκλειστεί από στεριά και από θάλασσα και απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός για να ακολουθήσει το κύμα του σφοδρού βομβαρδισμού.
– Χερσώνα και Μελιτούπολη έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
– Η Οδησσός έχει αποκλειστεί από τη θάλασσα και λαμβάνουν χώρα μεγάλες μάχες στα περίχωρά της.
– Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Τσερνομπίλ και τη Ζαπορίζια έχουν περιέλθει επίσης υπό ρωσική κατοχή.
– Το Κίεβο, η πρωτεύουσα και τελικός στόχος του Πούτιν και των στρατηγών του, είναι κυκλωμένο από χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες και τεθωρακισμένα, έτοιμα να κινηθούν με την εντολη του Ρώσου προέδρου και να εισβάλουν στους δρόμους της πόλης.

Όμως τα στρατιωτικά σχέδια, τα οπλικά συστήματα, οι τακτικές, οι χάρτες, τα γεωπολιτικά παιχνίδια, έχουν ένα υψηλό κόστος. Μετά από 7 ημέρες εισβολής, η Ουκρανία έχει κυριολεκτικά καταστραφεί. Η επόμενη μέρα θα τη βρει χωρίς δομές, εγκαταστάσεις, εργοστάσια παραγωγής, δημόσια κτίρια. Το δε ανθρώπινο κόστος, οι ζωές που χάνονται, προσμετρώνται σε χιλιάδες. Μέχρι στιγμής, με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία μέσα στο χάσος, υπολείπονται τραγικά των πραγματικών, κάνουν λόγο για χιλιάδες άμαχους νεκρούς, εκατοντάδες εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου η εισβολή είναι μόνο το ένα σκέλος της τραγωδίας. Ένα δεύτερο σκέλος, είναι ο εμφύλιος που μαίνεται εδώ και χρόνια και που κορυφώνεται σε αγριότητα και ένταση, ανάμεσα στα ουκρανικά ακροδεξιά παραστρατιωτικά στοιχεία και τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

Στο ίδιο επίπεδο και η τραγωδία των προσφύγων. Με τον πιο αισιόδοξο υπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από 800.000 άμαχοι έχουν ήδη περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας, διαγράφοντας τη ζωή που είχαν και αναζητώντας ασφάλεια σε γειτονικά κράτη, ακόμη και στην Ελλάδα, όπου κάποιοι δεκάδες συγγενείς Ουκρανών που βρίσκονται μετανάστες στη χώρα μας, κατάφεραν να διαφύγουν, ταξιδεύοντας για μέρες μέσα από πεδία μαχών, βομβαρδισμούς και παραστρατιωτικά μπλόκα.

Η κατάσταση στην Ουκρανική Επικράτεια

Στον Νότο

– Η Ρωσία κατέλαβε τη Χερσώνα.
– Στην περιοχή περιμετρικά της Μαριούπολης υπάρχουν σφοδρές μάχες και εκατοντάδες νεκροί, με τις αναφορές να κάνουν λόγο για «ολική καταστροφή» ορισμένων χωριών και περιφερειών.

Στα βορειοανατολικά

– Οι Ρώσοι πολιορκούν με όλα τα μέσα το Χάρκοβο, χρησιμοποιώντας ακόμα και πυραύλους, με τα χτυπήματα να μην εξαιρούν ούτε τα πανεπιστημιακή κτίρια.
– Ρώσοι αλεξιπτωτιστές των ειδικών δυνάμεων «έπεσαν» μέσα στην πόλη του Χάρκοβου και ξεκίνησαν σφοδρές μάχες για την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Η μάχη του Κιέβου

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα περίχωρα του Κιέβου, με χτυπήματα επιλεκτικά, που θα βοηθήσουν στην τελική επέλαση προς το κέντρο της μεγάλης πόλης.

Ένα κονβόι ρωσικών στρατιωτικών τεθωρακισμένων και πυραυλικών συστημάτων που εκτείνεται σε απόσταση 64 χιλιομέτρων, αναμένοντας το «πράσινο φως» από τη στρατιωτική ηγεσία για την τελική επίθεση.

Στην παρούσα φάση, το Κίεβο δέχεται αεροπορικά χτυπήματα σε κομβικά σημεία και δομές, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος των χερσαίων δυνάμεων.

Σε ποιες χώρες διέφυγαν οι χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες

Πάνω από 800.000 πρόσφυγες έχουν καταφέρει να διαφύγουν από τη λαίλαπα του πολέμου στην Ουκρανία, κατευθυνόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προς τα βόρεια σύνορα και τους βόρειους γείτονες.

Η μεγάλη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, κινήθηκε προς την Πολωνία. Σημαντικοί αριθμοί Ουκρανών προσφύγων καταγράφηκαν σε Ουγγαρία και Μολδαβία, ενώ λιγότεροι έφτασαν στη Ρουμανία, τη Σλοβακία και σε άλλες χώρες.

Πηγή: europost.gr