Η πολιορκία του Κιέβου εντείνεται από τους Ρώσους, καθώς πριν αργά τη νύχτα σημειώθηκαν αλλεπάλληλες εκρήξεις, ελάχιστες μόνο ώρες προτού συμπληρωθεί η όγδοη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Παρά το γεγονός ότι εντός ολίγων ωρών αναμένεται ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων και η επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς στο Μπρεστ της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν ολοένα και περισσότερο την επιθετικότητά τους.

Και αυτό διότι λίγο πριν τις 2:00 τη νύχτα τέσσερις νέοι βομβαρδισμοί συντάραξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, ενώ λίγη ώρα πριν είχε ηχήσει ξανά ο αεροπορικός συναγερμός.

https://core.telegram.org/widgets

Δύο εκ των εκρήξεων ακούστηκαν κοντά στον σταθμό του μετρό «Druzhby Narodiv», ενώ οι δύο πρώτες ακούστηκαν από το κέντρο του Κιέβου, με τις ουκρανικές Αρχές να κάνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν στο πλησιέστερο καταφύγιο.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ειδοποιήσεις για αεροπορικές επιδρομές τόσο στο Κιέβο και την Περιφέρεια Κιέβου, όσο και στις πόλεις Μικολάιφ, Λβιβ, Ζίτομιρ, Ιβάνο-Φρανκίβσκ, Τσερνίχιβ, Poltavahlaszhnyaiport και Ζακ, όπως και στις Περιφέρειες του Τσερνίχιβ, του Βολίν, του Τσερκάσι και του Κιρόβοχραντ.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα. Ο δήμαρχος της πόλης Ιγκόρ Κολικάγεφ δήλωσε ότι Ρώσοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης και ότι εισέβαλαν νωρίτερα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η Ουκρανική κυβέρνηση είχε υποβαθμίσει σήμερα τις αναφορές ότι η Χερσώνα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, κάτι που θα συνέβαινε για πρώτη φορά σε μεγάλη πόλη της Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κολικάγεφ προέτρεψε τους Ρώσους στρατιώτες να μην πυροβολούν αμάχους και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μη συναθροίζονται σε εξωτερικούς χώρους και να μην κυκλοφορούν τη νύχτα στους δρόμους.

«Δεν έχουμε στρατιωτικές δυνάμεις στην πόλη, μόνον άμαχους… Ανθρώπους που θέλουν να ΖΗΣΟΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωση ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης.

Σύμφωνα με την «Telegraph», πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνουν οι Ρώσοι.

Κίεβο: Οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης
Στο Κίεβο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, οι Ρώσοι έπληξαν αγωγό τηλεθέρμανσης στην πόλη του Κιέβου, ενώ οι Ουκρανοί κατέρριψαν ρωσικό πύραυλο που είχε στόχο το υπουργείο Άμυνας.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου οφείλεται σε ρωσικό αεροπορικό πλήγμα, ενώ πλήθος κόσμου -ανάμεσά τους πολλά γυναικόπαιδα- έσπευσαν να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει σε ανακοίνωση η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Ουκρανίας (Ukrzaliznytsya).

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του σιδηροδρομικού σταθμού υπέστησαν υλικές ζημιές, ενώ δεν υπάρχουν για την ώρα πληροφορίες για θύματα. Τα δρομολόγια των τρένων δεν έχουν διακοπεί.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Χεραστσένκο, αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι από την «πυραυλική επίθεση» κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στο δίκτυο παροχής θέρμανσης, εν μέσω του ψύχους που επικρατεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ισχυρή έκρηξη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενδέχεται να έχει διακόψει την παροχή κεντρικής θέρμανσης σε περιοχές της ουκρανικής πρωτεύουσας, εν μέσω χαμηλών θερμοκρασιών, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η στιγμή της έκρηξης στο Κίεβο
Εκρήξεις σημειώνονταν στο Κίεβο από το βράδυ της Τετάρτης, με μία εξ αυτών κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ανάρτηση στο Twitter του συμβούλου τού υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκεραστσένκο.

Η οβίδα έπεσε κοντά στο ξενοδοχείο «Ibis» και, σύμφωνα με μαρτυρίες από το Κίεβο, η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή και έγινε αισθητή σε μεγάλη απόσταση.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, καθώς το κτήριο του σταθμού άντεξε και υπέστη μικρές ζημιές.

Σχεδόν σε όλη την Ουκρανία έχει κηρυχθεί αεροπορικός συναγερμός, ενώ οι Ρώσοι σφυροκοπούν το Χάρκοβο.

ΗΠΑ: Οι ρωσικές δυνάμεις γίνονται πιο επιθετικές
Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να γίνονται πιο επιθετικές στη στόχευση υποδομών εντός του Κιέβου, όπου έχει καταγραφεί αύξηση τόσο των επιθέσεων με πυραύλους και πυρά πυροβολικού όσο και του οπλισμού που μεταφέρουν στην πόλη. Ο ίδιος ανέφερε πως τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν εκτοξευθεί 450 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι Ρώσοι κυκλώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια της Ουκρανίας
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε χθες πως ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ουκρανίας βρίσκεται υπό τον ρωσικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του Οργανισμού, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας έχουν πάρει τον έλεγχο της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια, ο οποίος στεγάζει έξι από τους 15 επιχειρησιακούς αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της χώρας.

Επιπλέον, ο Γκρόσι επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, που ήθελαν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν πλέον τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων του Πυρηνικού Σταθμού του Τσερνόμπιλ, ο οποίος βρίσκεται εντός της Ζώνης Αποκλεισμού.

Όπως σημείωσε, δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή καταστροφές στη βιομηχανική εγκατάσταση. Εξήγησε, μάλιστα, και τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που μετρήθηκαν αρχικά το σημείο, λέγοντας ότι πιθανότατα οφείλονταν στην κίνηση βαρέων στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος, τονίζοντας ότι ο Οργανισμός εκτιμά πως παρέμειναν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, ώστε να μην αποτελούν κίνδυνο για το κοινό.

Πηγή: europost.gr