Σε μια νέα πρόκληση σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Φουάτ Οκτάι, δηλώνοντας ότι η Τουρκία ‘σκίζει όλους τους χάρτες της Αν. Μεσογείου, που δεν της δίνουν αυτά που πρέπει να πάρει!’.

Οι δηλώσεις Οκτάι συμπίπτουν με την έναρξη της μητέρας των μαχών στη Λιβύη, όπου -υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας- 15 χιλ. Τουρκμένοι Ισλαμιστές μισθοφόροι, υποστηριζόμενοι από βαρέα τουρκικά άρματα μάχης, από μηχανοκίνητες πολιτοφυλακές του Σάρατζ, από βαριά τουρκικά πυροβόλα και από πολλά εξοπλισμένα τουρκικά drones, ετοιμάζονται να επιτεθούν εναντίον της Σύρτης, την οποία κατέχουν μέχρι σήμερα οι δυνάμεις του Χαφτάρ. Την ίδια στιγμή στον κόλπο της Σύρτης έχουν πλησιάσει τρείς τουρκικές φρεγάτες, για να περικυκλώσουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ και από τη θάλασσα.

Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να θέσει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης των ανδρεικέλων του Σάρατζ την πόλη της Σύρτης, αλλά και την περιοχή Αλ Τζούφρα, γιατί από το λιμάνι της Σύρτης εξάγεται το 70% περίπου του πετρελαίου που παράγει η Λιβύη!

Πηγή: europost.gr