Μετά την επιστολή – κόλαφος των 104 απόστρατων ναυάρχων, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στην αντεπίθεση, καθώς εκδόθηκε εντολή κράτησης για 10 συνταξιούχους ναυάρχους, ανάμεσα τους και ο Cem Gürdeniz, ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε εναντίον 103 απόστρατων ναυάρχων που έκαναν κοινή δήλωση σχετικά με τη Σύμβαση των Στενών του Montreux, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος συνελήφθησαν οι υπογράφοντες Alaettin Sevim, Ergun Mengi, Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz και Atilla Kezek.

Σε ανάρτηση της η Rengin Gürdeniz, συζύγου του συνταξιούχου ναύαρχου Cem Gürdeniz, αναφέρει: «Η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι μας και συνέλαβε τον Cem.».

Ο αντιπρόεδρος του CHP, Engin Özkoç, ανέφερε σε δημοσίευσή του πως οι συλλήψεις αποτελούν μία ντροπιαστική ημέρα για την Τουρκία: «ο απόστρατος Ναύαρχος Cürdeniz συνελήφθη από αστυνομικούς μέσα από το σπίτι του. Μια ντροπιαστική μέρα για την Τουρκία. Έχουμε δει αυτό το παιχνίδι στο παρελθόν» είπε.

Οι απόστρατοι Τούρκοι ναύαρχοι, εξέδωσαν μια κοινή δήλωση σχετικά με τις συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά από τα λόγια του Προέδρου της Τουρκικής Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης Mustafa Mustafaentop σχετικά με τη Σύμβαση των Στενών του Montreux.

Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε επίσης έρευνα σχετικά με τη δήλωση.

Ποιος είναι ο Τ. Γκιουρντενίζ;

Ο Γκιουρντενίζ ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ, αλλά και να μην απομακρυνθεί από τις θεμελιώδεις αρχές του Κεμαλικού Κράτους, εμμέσως επικρίνοντας τη διείσδυση του Ισλάμ στις τάξεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο θεωρητικός του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του («Mavi Vatan») όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.

Η κοινή δήλωση που δημοσιοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο (03/04) στις 11.00 π.μ., αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις να τηρούν απαρεγκλίτως τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν και δεν μπορούν να υποστούν αναθεώρηση… καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε με όλη μας την ύπαρξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να φανεί ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και το Ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες και τη σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ. Διαφορετικά, η Τουρκική Δημοκρατία, όπως δείχνει και η ιστορία, θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με θανάσιμους κινδύνους και επικίνδυνα γεγονότα, που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική της ασφάλεια».

Ο Γκιουρτενίζ σε συνέντευξη του χθες στην εφημερίδα “Τζουμχουριέτ” είχε αναφέρει ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος το ότι ερμηνεύτηκε η κοινή δήλωση των 104 ως «κάλεσμα για πραξικόπημα».

«Έχουμε φυλακιστεί λόγω των συνωμοσιών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν», είπε. «Στόχος μας είναι η προστασία της Γαλάζιας Πατρίδας. Το κείμενο της δήλωσης πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης. Έχουμε απομακρυνθεί από τα συμφέρονται της Γαλάζιας Πατρίδας. Η δήλωση μας έγινε για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Τουρκία και της Γαλάζιας Πατρίδας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr