Σφοδρές αντιδράσεις έχουμε από αλβανικά κόμματα των Σκοπίων και τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για τις χθεσινές συλλήψεις και την βία της σκοπιανής αστυνομίας κατά εκατοντάδων Αλβανών διαδηλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες αφορούν την δράση τριών Αλβανών ισλαμιστών, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία τεσσάρων χριστιανών αγοριών των Σκοπίων και ενός άνδρα την παραμονή της Μεγάλης Παρασκευής του 2012.

Δύο από τους δολοφόνους διέφυγαν στο Κοσσυφοπέδιο. Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι η υπόθεση είναι νοθευμένη από την σκοπιανή κυβέρνηση.

Για το θέμα παρενέβη ο πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, ο οποίος καταδίκασε την σκληρή αστυνομική παρέμβαση στους διαδηλωτές του συλλαλητηρίου, οι οποίοι όμως επιτέθηκαν με πέτρες, πλάκες, ξύλινα και μεταλλικά αντικείμενα κατά αστυνομικών στα Σκόπια.

“Σταματήστε τη βία της αστυνομίας στα Σκόπια εναντίον ειρηνικών Αλβανών διαδηλωτών που κατέβηκαν στους δρόμους ενάντια σε απατεώνες. Καταδικάζω με τη μέγιστη σοβαρότητα τη βίαιη αστυνομική βία εναντίον τους και ζητώ την έναρξη διαλόγου για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους”, δήλωσε ο Μπερίσα μέσω του Facebook.

Το αλβανικό Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας, αντέδρασε μέσω μιας δημοσίευσης στο Facebook σχετικά με τη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε χθες, 26 Φεβρουαρίου, στα Σκόπια.

Το PJIU αναφέρει ότι η ειρηνική διαμαρτυρία είναι ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και ότι η βία που χρησιμοποιεί η αστυνομία δεν αποτελεί ένδειξη ενίσχυσης της συνύπαρξης στα Σκόπια.

“Το Κόμμα Δικαιοσύνης, Ένταξης και Ενότητας παρακολούθησε τις εξελίξεις μετά τη διαμαρτυρία κατά της απόφασης για την διαδήλωση στα Σκόπια. Παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές είχαν εκφραστεί σαφώς ότι θα διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και είχαν λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές, η αστυνομία των Σκοπίων τους εμπόδισε να εκφράσουν την ελεύθερη γνώμη τους και να ασκήσουν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν.

Ο εκφοβισμός των Αλβανών πολιτών δεν θα σβήσει τη φωνή της διαμαρτυρίας. Εμείς ως Κόμμα εντοπίσαμε μια μεγάλη και αδικαιολόγητη παρουσία της αστυνομίας οι οποία προκαλούσε συνεχώς, ενώ είχαμε και τον τραυματισμό και τη σύλληψη αρκετών Αλβανών πολιτών.

Το δικαίωμα στην ειρηνική συνέλευση και διαμαρτυρία είναι βασικά στοιχεία σε μια δημοκρατία. Για το PDIU, η κράτηση, η σύλληψη και η κακομεταχείριση Αλβανών διαδηλωτών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένδειξη ενίσχυσης της διακρατικής συνύπαρξης και συνοχής στα Σκόπια.

Πιστεύουμε ότι για να φέρουμε τις κοινότητες πιο κοντά, να σταματήσουμε τις εθνοτικές διακρίσεις και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες, και για αυτό απαιτείται πρώτα η πολιτική βούληση. Ως εκ τούτου, καλούμε τις αρχές των Σκοπίων να απελευθερώσουν τους κρατούμενους και να επιτρέψουν στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους ελεύθερα.

Συμμετέχουμε στο κάλεσμα των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Αλβανίας στα Σκόπια για συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα για την επίλυση της υπόθεσης «Monster», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγές από την γειτονική χώρα εκφράζουν την ανησυχία τους για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ φοβούνται πιθανό κύμα βίας ανάμεσα στους εθνικιστές και των δύο πλευρών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr