Μια ακόμα προκλητική δήλωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, καθώς επανέφερε το θέμα του διαμοιρασμού των φυσικών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ.

Αφορμή για τις εκ νέου διεκδικήσεις, μετά και την ένταση των τελευταίων ημερών, στάθηκε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) για περίοδο έξι μηνών που εγκρίθηκε στις 28 Ιουλίου.

διαφ.

«Είναι αντίθετο με τους ίδιους τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ το ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ρωτήθηκε ξανά για την παρουσία της UNFICYP στο νησί» αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, επανέρχεται στο ζήτημα της κατανομής των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

«Είναι επίσης ατυχές το γεγονός ότι, ενώ ζητά τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί, το Συμβούλιο παραβλέπει την δίκαιη κατανομή των πόρων των υδρογονανθράκων ως έναν από τους τομείς συνεργασίας. Όπως τονίσαμε προηγουμένως, τα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να επιλυθούν μέσω συνεργασίας που θα καθοριστεί μεταξύ της τουρκοκυπριακής και της ελληνοκυπριακής πλευρά, σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων ως συνιδιοκτητών του νησιού» τονίζει η ανακοίνωση.

Ακόμη εκτιμά τη «νοοτροπία» της ελληνοκυπριακής πλευράς ως την αιτία αποτυχίας των προσπαθειών για μια διευθέτηση στο νησί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι η Τουρκία δεν έχει σχεδιασμούς για εδάφη ή φυσικούς πόρους άλλων χωρών.

Πηγή: europost.gr