Με αφορμή τον ένα χρόνο από την εμφάνιση του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα, το Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 έκανε εκτενές αφιέρωμα για το τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει αυτό το διάστημα. Η γυναίκα που έδωσε την ώθηση στα όσα ακολούθησαν, η Σοφία Μπεκατώρου, εξέφρασε την απογοήτευσή της για τα όσα δεν έγιναν.

Στο διάστημα αυτού του χρόνου, αθλητές, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί και άλλοι άνθρωποι, «έσπασαν» τη σιωπή τους και κατήγγειλαν σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση που δέχτηκαν.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξήγησε αρχικά:

«Ούτε είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι. Η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον. Πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις, αλλά διότι το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά. Το θύμα ένιωθε ότι φταίει.

Από την άλλη, εφόσον δημιουργήθηκε μια δυναμική του #metoo, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, κυρίως επειδή δημιουργείται ένα κλίμα αλληλεγγύης στα θύματα. Εγώ το βλέπω σαν μια λαμπαδηδρομία, μεταφέρουμε μια φλόγα αλληλεγγύης από το ένα θύμα στο άλλο, το ένα δίνει δύναμη στο άλλο και συνεχίζει γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κουλτούρα μας να δημιουργεί αίσθημα ενοχής στον θύτη και όχι στο θύμα.

Δεν θα πω ότι είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στην καταγγελία, διότι δεν είναι, δεν έχουμε τις λύσεις σε όλα, καθώς δεν υπάρχουν οι δομές να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στους ξενώνες και στο πώς μπορεί να μια γυναίκα να πάει σε μια δημόσια δομή να εξασφαλίσει την υγεία της ή αν έχει παιδιά. Για παράδειγμα αν έχει αγόρι και είναι άνω των 12 δεν μπορεί να το πάρει μαζί της. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν».

Το ξέσπασμα για το χώρο του αθλητισμού
Όταν η κουβέντα έφτασε στις καταγγελίες για τον χώρο του αθλητισμού, από τον οποίο προέρχεται άλλωστε (σ.σ. ιστιοπλοΐα) και η Σοφία Μπεκατώρου, οι εντάσεις ανέβηκαν:

«Έχω απογοητευτεί από το χώρο του αθλητισμού. Στη γυμναστική υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην Ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους.

Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι της παραγραφής και ένα άλλο είναι η προσπάθεια ξεπλύματος των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς ξεκίνησαν τόσα πράγματα από τον χώρο του αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης βοήθησε με το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν πια ψυχολόγοι στις ομοσπονδίες, δεν σημαίνει όμως ότι ο κάθε προπονητής έχει περάσει από μια διαδικασία ψυχολογικής αξιολόγησης.

Πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του χώρου μας πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ ο αθλητισμός να σταθώ στα πόδια μου να βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω και να που ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω και το κομμάτι αυτό, της βίας».

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια, μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, ανέπτυξαν την την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε ανώνυμα, να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας.

Πηγή: europost.gr