Τα καθαρά χρήματα που θα πάρει η Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» και για τα οποία θα χρειαστεί να επιβάλλει σκληρό μνημόνιο με τριπλή εποπτεία είναι μόλις 6 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα επιστρέψει.

Διαψεύδοντας και την πιο συγκρατημένη κυβερνητική εκτίμηση, με βάση τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., η Ελλάδα θα λάβει επιδοτήσεις 16,69 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα καθαρά είναι 6,42 δισ., καθώς τα 10,27 δισ. ευρώ πρέπει να τα επιστρέψει.

διαφ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε και δημοσιοποίησε το βέλγικο think tank για την Οικονομία, Bruegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δανειστεί από τις αγορές 750 δις ευρώ, τα οποία θα διατεθούν στα κράτη μέλη με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων. Από αυτό το ποσό η Ελλάδα λαμβάνει ως επιχορήγηση με βάση τη συμφωνία και τον αλγόριθμο που έχει τεθεί με τα κριτήρια κατανομής 16,69 δις ευρώ.

Ωστόσο, η κάθε χώρα-μέλος θα αναλάβει να πληρώσει ένα ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστιαίο νούμερο. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό είναι 1,37% που σημαίνει 10,27 δισ. ευρώ, χωρίς τόκους και προμήθειες. Δηλαδή, τα χρήματα που δεν θα επιστρέψει η Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι 6,42 δισ.

διαφ.

Επιπλέον τα 72 δισ. ευρώ για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση δεν προκύπτουν από πουθενά. Το πραγματικό ποσό της επιχορήγησης είναι… 16,69 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια έχουμε 13 δισ. ευρώ με δάνεια αλλά και 32 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, χρήματα δηλαδή που θα δίνονταν έτσι κι αλλιώς.

Πηγή: europost.gr