Η Τουρκία έθεσε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μερικές από τις συστοιχίες των S-400 και συγκεκριμένα αυτές που βρίσκονται στην βάση Μουρτάντ, πλησίον της Άγκυρας κι έχουν το ρόλο να προστατεύσουν την πρωτεύουσα αλλά και τον ίδιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έγιναν δοκιμές, με εικονικές εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον μαχητικών F-16 Viper και F-4 Phantom II της ΤΗΚ, τα οποία καταρρίφθηκαν όλα, δείχνοντας και τον κίνδυνο που υπάρχει για την Πολεμική Αεροπορία σε περίπτωση που τοποθετηθούν συστοιχίες Σ-400 στα τουρκικά παράλια του Αιγάιου.

Μάλιστα εκτοξεύτηκαν και πραγματικοί πύραυλοι εναντίον ιπτάμενων στόχων, οι οποίοι επίσης καταρρίφθηκαν, ενώ δοκιμές θα γίνονται συνεχώς μέχρι το τέλος του έτους.

«Στο πλαίσιο δοκιμών που πραγματοποιούνται σε συντονισμό με την προεδρία της Αμυντικής Βιομηχανίας, αεροσκάφη F-16 και άλλα αεροσκάφη που ανήκουν στην [Τουρκική] Πολεμική Αεροπορία θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις χαμηλού και μεγάλου υψομέτρου τη Δευτέρα και την Τρίτη στον ουρανό της Άγκυρας», δήλωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εικονικές καταρρίψεις αμερικανικών οπλικών συστημάτων (τα οποία διαθέτει και η Ελλάδα) ως «ανησυχητικές».

Πηγή: europost.gr