– διαφ. –

Τρίωρη άσκηση στην οποία συμμετείχαν δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale τα οποία μετασταθμεύουν στη βάση Ανδρέας Παπανδρέου της Πάφου, ακόμη ένα ζεύγος ελληνικών F-16 τα οποία προσγειώθηκαν χθες στην στρατιωτική βάση της Πάφου στην Κύπρου και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για τα σημερινά γυμνάσια και πέταξαν μέχρι την Κύπρο πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 10:30 όταν τα έξι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν από το Καστέλι της Κρήτης και διήρκεσε μέχρι τις 13:30 όταν οι Έλληνες πιλότοι προσγειώθηκαν και πάλι στην Κρήτη.

Στα παίγνια συμμετείχαν δύο γαλλικά Rafale, αεροσκάφη που μετασταθμεύουν από καιρό στην Πάφο, τα δύο ελληνικά F-16 που πήγαν στην Κύπρο την Τετάρτη και ακόμη έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 που απογειώθηκαν από την Κρήτη ειδικά για την πραγματοποίηση της άσκησης στην περιοχή της Κύπρου και δυτικότερα όπου πραγματοποιείται η άσκηση Eunomia (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρος, Ιταλία οι συμμετέχουσες χώρες).

Την τρίωρη μετακίνηση των μαχητικών διηύθυνε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ευρισκόμενος στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.

Στην άσκηση των 10 μαχητικών αεροσκαφών (8 ελληνικά και 2 γαλλικά) περιλαμβάνονταν και αντικείμενα συνεργασίας με τα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου.

Η απογείωση των έξι ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52plus από την Κρήτη και η προσέγγισή τους στην περιοχή της άσκησης έγινε χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Ομως, κατά την επιστροφή των έξι μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Κρήτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιχείρησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την τουρκική αντίδραση. Αριθμός ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών που είχε απογειωθεί επίσης από το Καστέλι της Κρήτης ενεπλάκη σε εικονικές αερομαχίες με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέποντας στους πιλότους των F-16 Block52 plus -που είχαν συμπληρώσει ήδη σχεδόν δύο ώρες συνεχούς πτήσης- να προσγειωθούν με ασφάλεια στην 115 Πτέρυγα Μάχης.

– διαφ. –

Πηγή: europost.gr