Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Τουρκία και την Αρμενία να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα , μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να προωθήσει περαιτέρω αυτή τη διαδικασία με κάθε δυνατό τρόπο», είπε η Ζαχάροβα. «Η έναρξη αυτής της διαδικασίας, όπως πιστεύουμε, αναμφίβολα θα συνέβαλε στη βελτίωση της γενικής κατάστασης στην περιοχή».

Η Ρωσία «λαμβάνει όλα τα μέτρα για να αποκαταστήσει τους οικονομικούς δεσμούς και τις μεταφορικές συνδέσεις στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών Βαχάν Χουανιάν είπε πρόσφατα στο Radio Free Europe ότι η Αρμενία ενημέρωσε τη Ρωσία ότι είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία χωρίς προϋποθέσεις. Το Ερεβάν ζήτησε επίσης τη μεσολάβηση της Μόσχας, μετέδωσε ο σταθμός.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία πολέμησαν επί 44 ημέρες για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν επικράτησαν με τουρκική στρατιωτική υποστήριξη.

Κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Μόσχας τερμάτισε τη σύγκρουση και ρωσικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Η Ρωσία διατηρεί στενούς δεσμούς και με τις δύο χώρες και έχει ενεργή αμυντική συνθήκη με την Αρμενία.

Τον Αύγουστο, τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Αρμένιοι ηγέτες δήλωσαν ότι ήταν ανοιχτοί στην εξομάλυνση των σχέσεων.

Ωστόσο, ο Πασινιάν είπε την Τρίτη ότι η προσέγγιση είναι αδύνατη εάν η Τουρκία συνεχίσει να επιμένει στο εκ νέου άνοιγμα ενός διαδρόμου μέσω της Αρμενίας που συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με τον δυτικό θύλακα Naxcivan.

«Θέλουμε να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία», δήλωσε ο Αρμένιος ηγέτης στο Radio Free Europe. «Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κανένα θέμα διαδρόμου. Αλλά θέλουμε να συζητήσουμε το άνοιγμα περιφερειακών συγκοινωνιακών συνδέσεων».

Aρμενία και Αζερμπαϊτζάν ήρθαν σε συμφωνία για τα σύνορά τους με διαμεσολάβηση της Ρωσίας
Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ των ηγετών Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, Αρμενίας, Ιλχάμ Αλίεφ και Αζερμπαϊτζάν, Νικόλ Πασινιάν, για την οριοθέτηση των συνόρων Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των τριμερών συνομιλιών με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον Αρμένιο πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι έχουμε συμφωνήσει σε μια σειρά ζητημάτων που θεωρώ βασικά. Το πρώτο από αυτά είναι η δημιουργία μηχανισμών -συμφωνήσαμε να το κάνουμε μέχρι το τέλος αυτού του έτους- για τον καθορισμό και οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο κρατών. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχουν εμπόδια στη δημιουργία αυτών των μηχανισμών» ανέφερε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι επετεύχθη συμφωνία για την απεμπλοκή των διόδων των μεταφορών.

«Μιλήσαμε με μεγάλη λεπτομέρεια για οικονομικά ζητήματα, για την ανάπτυξη των οικονομικών δεσμών και πάνω απ’ όλα, ως πρώτο βήμα, μιλήσαμε για την απεμπλοκή των διόδων των μεταφορών. Αυτό ισχύει και για τον σιδηρόδρομο, αυτό ισχύει και για τις οδικές διαδρομές» τόνισε ο Πούτιν μετά τις συνομιλίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS


Πηγή: europost.gr