Η Ουκρανία αποκρούει τις επιθέσεις που πραγματοποιεί κατά κύματα ο ρωσικός στρατός από την 24η Φεβρουαρίου και πλέον καταφέρνει πολύ σημαντικά πλήγματα στην «αρκούδα».

Βρισκόμαστε πλέον στο τέταρτο 24ωρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η σημερινή ημέρα φαίνεται να είναι η χειρότερη για τους Ρώσους που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειές τους.

Οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για 4.300 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, κάτι που η Μόσχα δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα σε κανένα σημείο. Μάλιστα πολλοί από τους νεκρούς αποτελούν μέλη της Spetsnaz, της επίλεκτης ομάδας κομάντο της Ρωσίας.

Το Υπουργείο Άμυνας, έδωσε στην δημοσιότητα πίνακα με τις ρωσικές απώλειες:

Παράλληλα στα social media υπάρχουν πολλές αναφορές για κατεστραμμένα άρματα μάχης, Ρώσους αιχμάλωτους, διαλυμένα τανκ και εκτελέσεις σαμποτέρ.

Τι λένε οι Ρώσοι
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματισθεί στη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά πρόσθεσε πως οι ρωσικές απώλειες είναι πολύ μικρότερες απ’ αυτές που υπέστη η Ουκρανία, χωρίς να αναφέρει αριθμούς, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Από την αρχή αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρησή» της στην Ουκρανία, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν πλήξει 1.067 ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, ανακοίνωσε ακόμη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

Πανηγυρίζουν οι Ουκρανοί – 72 ώρες αντίστασης
Επαίνους στη γενναιότητα των Ουκρανών στρατιωτών και εθνοφυλάκων απηύθυνε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας και ο υπουργός Αλεξέι Ρέζνικοφ.

«Εβδομήντα δύο ώρες αντίστασης. Ο κόσμος δεν το πίστευε. Ο κόσμος αμφισβητούσε. Αλλά εμείς δεν υποχωρήσαμε, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να πολεμάμε τον Ρώσο εισβολέα. Δείξαμε στον κόσμο να μη φοβάται τη Ρωσία. Μη φοβάστε τους Ρώσους, να είστε δυνατοί και απωθήστε τους. Η υποστήριξη της Ουκρανίας πρέπει να είναι πιο δυνατή. Είμαστε υπεύθυνοι για την ασφάλειά σας» ανέφερε ο Ρέζνικοφ.

«Ήταν σαν τον Πόλεμο των Άστρων πάνω από τα κεφάλια μας»
Μια ακόμα επίθεση απέκρουσαν – σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών που μεταδίδει το BBC – οι κάτοικοι και ο στρατός στη δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη, το Χάρκοβο.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Oleh Synehubov ανέφερε ότι η πόλη έχει πλέον απαλλαγεί από τα ρωσικά στρατεύματα – μετά από μάχες σώμα με σώμα στους δρόμους.

Χιλιάδες πέρασαν τη νύχτα σε υπόγεια και καταφύγια, με έντονους βομβαρδισμούς που περιγράφονται από έναν κάτοικο ως «κάτι σαν τον Πόλεμο των Άστρων πάνω από το κεφάλι μας».

«Το κύμα της έκρηξης ήταν τόσο δυνατό που μετά δεν μπορούσαμε να ακούσουμε τίποτα», είπε ένας άλλος.

Μια πολυκατοικία εννέα ορόφων χτυπήθηκε, δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, σκοτώνοντας μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ περίπου 60 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν επειδή κρύφτηκαν στο υπόγειο.

Ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν επίσης έναν αγωγό φυσικού αερίου κοντά στην πόλη, σύμφωνα με την ουκρανική κρατική υπηρεσία επικοινωνιών.

Πηγή: europost.gr